Dit klassieke herenhuis in Greenwich Village heeft een modern interieur

In een historisch herenhuis in Greenwich Village in New York gaan Steven Harris Architects en Fox-Nahem verder waar Paul Rudolph was gebleven

Vanaf de straat zou je denken dat het het typische herenhuis van Greenwich Village was - allemaal rood metselwerk en Griekse Revival-accenten. Maar achter de klassieke façade schuilt een overblijfsel van bravoure uit het discotijdperk. Gerenoveerd door Paul Rudolph eind jaren zeventig ontvouwt het huis zich als een experimentele opeenvolging van ruimtes, met een dubbelhoge woonkamer die uitkijkt op de achtertuin door een sculpturale raammuur en uitkragend latwerk. `` Er is een ongebruikelijke spanning tussen de voorkant en de achterkant '', merkt architect Steven Harris op, wiens bedrijf onlangs het huis heeft bijgewerkt in samenwerking met ontwerper Joe Nahem.

Toen de huidige eigenaren, Paul en Erin Pariser, het pand vier jaar geleden kochten, had het wat hulp nodig. ("De plaats was een complete puinhoop", zegt Erin, die de dingen niet al te fijn omschrijft.) Van wat iedereen kon vinden samen was het oorspronkelijke plan van Rudolph ontspoord door de scheiding van zijn klanten en de daaropvolgende aanscherping van de portemonnee snaren. Hierdoor werden de voorkamers onaangeroerd gelaten, met behoud van hun 19e-eeuwse karakter. Het latwerk werd ondertussen twee bij vieren in hout uitgevoerd in plaats van in Rudolphs geliefde brons. "Het was duidelijk dat het hout bedoeld was als metaal", zegt Harris, die gelijktijdige Rudolph-projecten raadpleegde, waaronder de eigen Beekman Place-woning van de overleden architect.

In het herenhuis van het dorp was wat Rudolph voltooide in verval geraakt. Het latwerk knikte, trappen stonden op instorten en de raamwand was doorgezakt, waardoor pakkingen braken en glaspanelen beslaan. Het decor was ondertussen ongelukkig gedateerd - om maar te zwijgen van het dak, dat een doolhof van HVAC-apparatuur was geworden. Maar als je voorbij de chaos kon kijken, weergalmde de energie van Rudolphs plan nog steeds. 'Er waren een paar gedurfde visionairs voor nodig om dit huis te kopen', zegt Harris over de Parijzenaars. "Samen begonnen we Rudolphs bedoelingen te ontrafelen." Nahem voegt eraan toe: "Zijn renovatie was zo'n gaaf experiment."


  • Afbeelding kan Stad Stad Stedelijk Gebouw Hoogbouw Appartement Gebouw Huisdecoratie en huisvesting bevatten
  • Afbeelding kan leuning en reling bevatten
  • Afbeelding kan Flagstone Leuning Leuning Veranda Tuin Buiten Prieel en Patio bevatten
1 / 4

De gerestaureerde 19e-eeuwse gevel.


Voor het ontwerpteam presenteerde het project een interessante casestudy op het gebied van conservering, waarbij modernistische wonderen zeldzaam zijn in het historische district van Greenwich Village. "De vraag voor de monumentencommissie was: is deze verslechterende façade, die vandaag niet zou mogen, belangrijk om te behouden?" legt John Woell, de partner bij Steven Harris Architects die diende als projectarchitect. "We werkten met hen samen om te zeggen:‘ Ja, dat is zo, dus laten we een manier vinden om te respecteren wat er is, maar ook erkennen dat het uit elkaar valt. ’

Als onderdeel van een totale renovatie werd de achtergevel opnieuw gemaakt in brons, met een glazen loopbrug toegevoegd aan het latwerk om vormen het van een functioneel element tot een balkon. Een toevoeging op het dak was ondertussen toegestaan ​​op voorwaarde dat het visueel verschilt van het werk van Rudolph - een prestatie dankzij een subtiele tegenslag en het gebruik van bronzen raamschermen geïnspireerd op soortgelijke bij Rudolph's Yale Art and Architecture Gebouw. De straatkant en de entreehal werden daarentegen gerestaureerd om hun historische karakter te accentueren.

"Wat zo speciaal is aan dit huis, zowel hoe het was als hoe het nu is, is de complexiteit ervan - de waterval van ruimtes, al deze lagen", merkt Woell op. "Het lijdt geen twijfel dat Rudolph een echte kunstenaar was, iemand die werd geleid door een sterke interne visie." Zoals Harris voegt, reflecterend op het trellis, toe: "Op elk praktisch of financieel niveau is het absurd, een zeer retorische gebaar. Maar dat is een van de grootste geneugten van dit huis. "

instagram story viewer