Tourdirecteur Michael Bay's House in Californië

De architect Chad Oppenheim uit Miami hielp de legendarische filmmaker MIchael Bay bij het bedenken van het originele concept voor het huis met drie verdiepingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het maartnummer van Architectural Digest.

Prestaties van architectonische afwijkingen hebben lang hun plaats gehad in de heuvels en canyons van Los Angeles, waar de zwaartekracht tartende midcentury oriëntatiepunten zoals de residentie Sheats-Goldstein van John Lautner en het Stahl House van Pierre Koenig testen de structurele en esthetische grenzen van leven op een klif. Nieuw in die gewaardeerde lijn is het onlangs voltooide huis van Michael Bay, een filmmaker die bekend staat om zijn actievolle big-budget blockbusters zoals de Transformatoren serie, Armageddon, en Pearl Harbor. Van zo'n maestro van spectaculaire effecten zou je een plek kunnen verwachten met meer dan alleen een vleugje drama. Het stelt niet teleur.

"Iedereen die bij het project betrokken was, zei dat dit het zwaarste was dat ze ooit hebben gebouwd", zegt Bay, die vergelijkt het vierjarige proces met de productie van een epische film, met zichzelf natuurlijk in de regisseur stoel. Gezien het buitengewone team dat hij had samengesteld - een cast van duizenden als het ware geschikt voor een Cecil B. DeMille showstopper - de metafoor is perfect passend.

De architect Chad Oppenheim uit Miami bedacht het originele concept voor de 30.000 vierkante meter grote woning van drie verdiepingen, die sculpturale opeenstapeling van rechtlijnige vormen en verbazingwekkende uitkragingen na een ongerealiseerd voorstel dat hij had voor een groep Caribische villa's. "Ik wilde dat het huis het gevoel van een resort zou hebben", herinnert Bay zich, die in Miami is gevestigd, maar het huis gebruikt voor feesten en ontspanning tijdens uitstapjes naar L.A. "Ik keek naar de eerste schets die Tsjaad me liet zien en zei: ‘Dat is het huis dat ik wil!’. Architect Mark Rios van de firma Rios Clementi Hale Studios uit L.A., op zijn beurt, vertaalde die visie in een realiteit, in nauwe samenwerking met decorateur Lorraine Letendre, die de belangrijkste woon- en slaapkamers creëerde. Ontwerper Lynda Murray pakte ondertussen de spa, de fitnessruimte en de gastenverblijven op een lager niveau aan. Voeg aan deze formidabele lijst van talent een bataljon aannemers, ingenieurs, ambachtslieden en consultants toe, en één. begint de ambitie van de onderneming volledig te begrijpen.


  • De buitenkant.
  • Michael Bay.
  • De woonkamer.
1 / 21

dam-images-decor-2015-03-michael-bay-los-angeles-home-michael-bay-los-angeles-home-01.jpg

Directeur Michael Bay gaf opdracht voor deze prachtige residentie van drie verdiepingen in Los Angeles, die oorspronkelijk werd bedacht door architect Tsjaad Oppenheim en gerealiseerd door het architectenbureau Rios Clementi Hale Studios en binnenhuisarchitect Lorraine Letendre, met aanvullend werk van decorateur Lynda Murray; de chaise longues bij het zwembad zijn voorbij RH.

Vanwege de complexiteit van de architectuur en de uitdagingen van het steile, bijna acht hectare grote perceel - om nog maar te zwijgen van Bay's Hollywood-geslepen de neiging om elk aspect van een ervaring te analyseren - de regisseur riep de hulp in van een spelsoftwarebedrijf om een ​​geavanceerde te creëren digitaal model. Dus voorafgaand aan de bouw was Bay in staat om zichtlijnen, lichtomstandigheden en ruimtevoortgangen te verkennen op dezelfde manier als spelers door de doolhofachtige werelden van videogames navigeren. "Als het om dit soort technologie gaat, werken architecten in de donkere middeleeuwen", zegt hij.

Gezien de grootte maakt het huis een relatief discrete indruk vanaf de straat, met een groot deel van de omvang van het gebouw uitgehouwen in de heuvel en aan het zicht onttrokken. Eenmaal rechtstreeks tegengekomen, is het schema echter een hoogstandje van architectonische acrobatiek, waarbij de adembenemende overhangen en kolomvrije overspanningen een tastbaar gevoel van gewichtloosheid opwekken. Deze kwaliteit komt misschien het meest tot uiting in de twee onafhankelijke volumes die op het hoogste niveau van het huis in evenwicht zijn gebracht: de ene een slaapkamersuite voor Bay, de andere voor VIP-gasten.

"Er is een geven en nemen tussen het terrein omarmen en de moeilijkheden trotseren", merkt Bay op. "Uiteindelijk denk ik dat de architectuur een respectvolle accommodatie is."

Zelfs buiten de klok waardeert de regisseur duidelijk de kracht van spanning, die toeneemt naarmate bezoekers een oprit naar een zorgvuldig aangelegd voorplein en dan een brede reflecterende poel oversteken om aan de voorkant te komen deur. De ruime ingang, bekroond door een dakraam met louvre, introduceert de opvallende schaal en helderheid van het gebouw, maar de coup de théâtre - een overweldigende panorama van de kloof beneden en de uitgestrekte metropool daarachter - wordt onthuld tijdens een wandeling rond de zwart-stalen muren die de centrale trappenhuis. Wanneer die oogverblindende uitzichten zich openen, verdwijnt de architectuur naar de achtergrond en fungeert als kader voor het stadsbeeld.

Binnen de uitgestrekte interieurs nam Letendre een beslist ingetogen, minimalistische benadering van het decor aan, door vintage ontwerpen van onder meer Le Corbusier en Pierre Jeanneret met op maat gemaakte creaties zoals de stalen tafel in de eetkamer en de travertijn van Italiaanse makelij in het hoofdbad badkuip. Als aanvulling op die stukken is een strak samengestelde reeks kunstwerken, van de Anish Kapoor-spiegelwandsculptuur in de woonkamer tot het eeuwenoude zandstenen Boeddhahoofd met uitzicht op het bed van Bay. "Het huis gaat niet om kleine gebaren, maar om de kwaliteit van de ruimtes en uitzichten", legt Letendre uit. "Michael heeft niet veel visuele ruis nodig." Dat gezegd hebbende, er is geen tekort aan sybaritische lekkernijen en hightech sensaties. Neem de lounge op het lagere niveau, waar een enorme raammuur opengaat door middel van een uitgebreid systeem van contragewichten, die de kamer versmelten met het landschap. Dan is er de spa, die Murray heeft uitgerust met een met hemlock omzoomde sauna, een stoomkamer omhuld met basalt en een met mozaïektegels betegelde iglo die een besneeuwde mist levert voor een verkwikkende post-schvitz Kalmeer. (Bay kwam een ​​vergelijkbare opstelling tegen in het Canyon Ranch-resort in Miami Beach en moest er gewoon een hebben.)

Het lagere niveau bevat ook een ultramodern thuistheater, ontworpen door Murray en architect Jeff Cooper, waarvan de akoestiek zo uitzonderlijk is dat zelfs Steven Spielberg bij zijn bezoek versteld stond het. En net buiten het theater is wat het propmuseum zou kunnen worden genoemd, een verzamelruimte die is misleid met diverse memorabilia uit de films van Bay - met name de vintage Camaro die als gedaante dient voor het personage Bumblebee in de Transformers-serie. 'Hij betaalde voor het huis, dus hij krijgt een ereplaats', grapt de directeur.

Ondanks al zijn paleisachtige grandeur en whizzbang-gadgets, heeft het huis nog steeds een comfortabele, gracieuze sfeer, een sfeer die je zou kunnen omschrijven als viriele zen. "Ik ging niet alleen voor spektakel", zegt Bay. "Ik wilde dat het een totale, meeslepende ervaring zou worden die je meeneemt naar een andere wereld - mijn wereld."

Verwant:Bekijk meer Celebrity Homes in ADVERTENTIE

instagram story viewer