Chicago's CME Center onthult zijn ambitieuze lobbytransformatie

Krueck + Sexton Architects transformeerde de lobby uit de jaren 80 tot een levendige ontmoetingsplaats

In het opnieuw ontworpen CME Center ontwierp Krueck + Sexton Architects een glazen wand die naar binnen duwt om ingangen te benadrukken.

Foto: Kendall McCaugherty / Hall + Merrick 

Vernoemd naar de iconische Chicago Mercantile Exchange, begon het CME Center uit de jaren 80 op 10 en 30 South Wacker Drive de laatste jaren een beetje gedateerd aan te voelen. De lobby graniet muren voelden bijvoorbeeld donker en overdreven formeel aan, en de circulatie was even problematisch. Ondanks een gedeelde hal tussen de twee torens van 40 verdiepingen, vereiste de ontwikkeling dat mensen het gebouw moesten verlaten om tussen hen in te bewegen.

In opdracht van ontwikkelaar Tishman Speyer in 2016 namen Krueck + Sexton Architects de taak op zich om de lobby te vernieuwen en een galeriewandeling tussen de twee torens te creëren. Ingekapseld in een kronkelend glazen gordijn dat de envelop duwt, is de helderdere, lichtere openbare ruimte nu een plek om te blijven hangen, werken of collega's te ontmoeten. Om meer te weten te komen over de enorme transformatie, nam AD PRO contact op met Krueck + Sextons associate principal, Yugene Cha.

AD PRO: Wat waren enkele van de directe zorgen die u en het bedrijf wilden aanpakken?

Yugene Cha: De circulatie werkte niet correct. Het gebouw had twee lange zijden aan Wacker Drive met de rivier aan de achterkant. We zagen een gemakkelijke kans om Wacker Drive terug te vorderen als de hoofdgevel en om de rivieroever met de aandacht te behandelen die het verdient.

AD PRO: Het nieuwe ontwerp is nogal een verandering ten opzichte van de oorspronkelijke lobby en zijn donkere graniet.

YC: De oorspronkelijke lobby was statig, maar donker. Het had dit formele kantoorgebouw van 9 tot 5, alsof je een pak en een stropdas moest dragen. Het was een beetje overdreven en indrukwekkend. Het doel was om aan te trekken duizendjarige talent naar de kantoren, en dat ideaal kon ze niets schelen.

AD PRO: Wat inspireerde de gewelfde glazen façade?

YC: We wilden dat de gebruikers van het gebouw precies wisten waar ze binnen moesten komen, dus hebben we de envelop gegolfd en de krommingen op de locaties van de ingangen gelokaliseerd. Overal waar een toegangspunt is, hebben we het naar binnen geduwd, dus het is heel gemakkelijk te begrijpen. Als je overdag naar buiten kijkt, zie je de stad weerspiegeld op het oppervlak.

De wit eiken balie contrasteert met de bouwmaterialen van glas en steen.

Foto: Kendall McCaugherty / Hall + Merrick 

AD PRO: De wit-eiken receptie is een echte showstopper - waar komt die vorm vandaan?

YC: Het doet denken aan een enkel bloemblad of het scheren van hout door een timmerman. Het is sculpturaal, maar ook functioneel. De simpele klap verbergt al het papier, laptops en apparaten. Het contrast tussen het beton, het wit en het warme hout maakt het tot een leefbare ruimte.

Hoerr Schaudt Landscape Architects en Quarra Stone ontwierpen een op maat gemaakt zitsysteem buiten de lobby.

Foto: Kendall McCaugherty / Hall + Merrick 

AD PRO: Hoe heb je het ontwerp rond die dreigende kolommen gebouwd?

YC: Dat waren ze aanvankelijk steen bekleed. We hebben de kolommen niet bekleed, omdat we de rauwheid van het gebouw wilden laten zien. Als alles is verzorgd of helemaal af is, ruikt het naar lichamelijkheid of onvruchtbaarheid.

AD PRO: De steenachtige zitplaatsen buiten zijn een leuke toevoeging; hoe werkt dat in het bredere ontwerpplan?

YC: We noemen ze kiezelstenen. Onze landschapsarchitect, Hoerr Schaudt Landschapsarchitecten, en de stenen tovenaars Quarra Stone hebben ze 3D gescand en opgeblazen. Het creëert contrast door het zeer verfijnde glas en het stevige oppervlak. Het is heel duidelijk dat dit iets is dat u aanraakt. We wilden iets dat mensen konden herkennen en begrijpen.

Project details

Naam: CME-centrum

Ontwerpgroep: Yugene Cha, Luke Haas, Hans Papke, Jolie Xie, Katie Dinnen en Christina Henning van Krueck + Sexton Architects (architectuur en design); Hoerr Schaudt Landschapsarchitecten (landschapsarchitectuur); Quarra Stone (metselwerk)

Grootte: 45.000 vierkante voet

Plaats: Downtown Chicago

Project tijdlijn: Negen maanden ontwerp en zes maanden constructie.

instagram story viewer