DSpace renoveert respectvol een legendarisch SOM-ontworpen huis in Chicago

De twee verdiepingen tellende residentie in Old Town, oorspronkelijk ontworpen in 1972, heeft een moderne face-lift gekregen die zijn wortels respecteert

Chicago staat vol met ongelooflijke architectuur, van torenhoge wolkenkrabbers tot moderne herenhuizen. Er is tenslotte een hele school voor architectuur die naar de stad is vernoemd. Een van de belangrijkste bedrijven in de architectuurscene van de stad is zeker Skidmore, Owings & Merrill. Naast gebouwen zoals de Willis Tower ontwierp het bedrijf in 1972 ook dit prachtige huis met twee verdiepingen in de oude binnenstad. Tientallen jaren nadat het was voltooid, laat de huidige eigenaar van het huis, Tom Kehoe, het interieur bijwerken door ontwerpbureau dSpace. AD PRO sprak met Kevin Toukoumidis, directeur bij dSpace, voor meer informatie over het project.

Een zicht op het atrium.

Foto: Tony Soluri Photography

Hoe was het om de interieurs te ontwerpen voor een huis met zoveel geschiedenis?

Er waren veel ogen op dit project, dus het was belangrijk om goed na te denken over de renovatie. Hoewel dit niet verplicht was, hebben we de afdeling oriëntatiepunten ingeschakeld vanwege haar expertise.

Je hebt veel van de originele elementen behouden, met name het atrium van twee verdiepingen en de stalen trap, geïnspireerd op een ontwerp van Mies van der Rohe uit 1951 voor de Arts Club of Chicago.

Het hele huis is gecentreerd rond dit atrium, dus we wilden de oorspronkelijke ontwerpintentie van Bruce Graham behouden. We hebben enkele kleine wijzigingen aangebracht. Op de tweede verdieping hebben we een gipsplaatleuning vervangen door glas, waardoor het uitzicht werd geopend en licht werd binnengebracht.

Je hebt relatief weinig wijzigingen aangebracht in de plattegrond, maar je hebt de woonkamerhaard wel verplaatst. Waarom?

We hebben de open haard verplaatst om uitzicht op de tuin te openen. Als je in Chicago woont en het geluk hebt buitenruimte te hebben, is het belangrijk om de verbinding tussen binnen en buiten te maximaliseren. De open haard bevindt zich nu tussen twee ramen en we hebben de schoorsteen uitgebreid tot het plafond van 5,5 meter en deze bekleed met Kenia Zwart marmer, waardoor het een sterk brandpunt werd.

Het marmer is prominent aanwezig in het hele interieur en bedekt ook de muren in het atrium, de keuken en de eetruimtes.

Het is geïnspireerd op het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe en we vonden het passend vanwege de Mies-trap. Het donkerzwarte marmer definieert volumes en het is prettig voor de ogen in zo'n lichte ruimte.

Hoe zou u deze ervaring samenvatten?

Het was een dankbaar project en we voelen ons gelukkig dat we er deel van hebben mogen uitmaken. Onze cliënt was zo dankbaar voor het werk dat hij erop stond dat ons bedrijf een feestje bij ons thuis gaf. Meer dan 100 mensen waren aanwezig en het functioneerde spectaculair. Het hele project was echt een geweldige ervaring.

Nog meer van AD PRO:Heeft Instagram designshows beter gemaakt?

Meld u aan voor de AD PRO-nieuwsbrief voor al het designnieuws dat u moet weten

instagram story viewer