Een neo-Georgisch herenhuis in Londen krijgt een gedurfde renovatie

Platen van zwart, wit en grijs terrazzo domineren de keuken, samen met groen geverfde hardboard.

Andrew Meredith

Toen het in Londen gevestigde architectuur- en interieurontwerpbureau Gundry + Ducker werd ingehuurd om een ​​neo-Georgisch rijtjeshuis uit de jaren 70 opnieuw uit te vinden, kregen oprichters Tyeth Gundry en Christian Ducker heel weinig ontwerprichting. De klant gaf een vage opdracht, met alleen functionele vereisten zoals de toevoeging van een derde slaapkamer. Het uitzicht van de ruimte werd aan Tyeth en Christian gelaten om zich voor te stellen.

Gelegen in de historische woonwijk van Islington, is het huis een anomalie in het gebied dat bekend staat om zijn statige Georgische en Victoriaanse bouwwerken. Hoewel de bakstenen façade op de Georgische stijl moet lijken, was het interieur buitengewoon eenvoudig voordat de architecten arriveerden. "Het is nogal een typisch huis uit die periode, een rijtjeshuis uit de jaren 70", zegt Christian. "Het had niet echt bepaalde eigenschappen. Het was gewoon een heel gewoon, standaard soort eigendom. "

Het doel, zo besloten Tyeth en Christian, was om de grootsheid van de Georgische architectuur op te roepen die overal in de buurt te vinden is. "We wilden een moderne versie in miniatuur maken van een van de veel grootsere, oudere huizen", zegt Christian. “We wilden een huis typischer maken voor de streek, maar op een magere schaal. Toen we het voor het eerst kregen, was het zo gewoon van binnen, dus we wilden er een beetje drama in injecteren, een beetje theater. "

De uitbreiding ervoor "was opgedeeld in veel kleine kamers", zegt Christian. “Er was een heel kleine, aparte keuken. Aan de achterkant zat een vreemde serre. "

Met dank aan Gundry + Ducker

Het duo heeft het hele interieur gestript en alleen de buitenmuren behouden. Hierdoor konden ze het primaire verzoek van de klant realiseren. Oorspronkelijk had het huis slechts twee verdiepingen en een opslagruimte in de dakrand. Om een ​​derde verdieping, en dus een derde slaapkamer, te passen binnen de bestaande omtrek, Tyeth en Christian liet elk vloerniveau iets zakken en werkte samen met een ingenieur om de vloeren zelf te maken extreem dun. Ze verwijderden ook de oude toevoeging ten gunste van een nieuwe uitbreiding met een eenvoudige constructie van betonblokken.

Hoewel de renovatie uiteindelijk succesvol was, werd het team bij deze plannen gesteund door lokale natuurbeschermingswetten. In deze plaats in Londen zijn structurele veranderingen die vanaf de straat te zien zijn niet toegestaan. Deze regel gaf Tyeth en Christian toestemming om verder te gaan met de uitbreiding op de begane grond achterin, maar weerhield hen ervan iets anders te bouwen. "We moesten binnen de bestaande gebouwschil blijven omdat er lokale codes waren waaraan we moesten voldoen en die vrij streng waren", zegt Christian. “We hebben eigenlijk geprobeerd om toestemming te krijgen voor een meer uitgebreide andere verdieping, maar we werden afgewezen. Je mag doen wat je wilt, zolang het maar één verdieping groot is en het achterin zit en niemand het kan zien. Het is een beetje raar, maar zo is het gewoon. "

De aanbouw is voorzien van industrieel ogende Crittall-ramen. "Ze hebben een flauwe uitstraling uit de jaren dertig, wat een ander thema is in het huis dat is verschenen", zegt Christian. "Ze zien er niet al te modern uit. Vaak zijn aluminium raamsystemen bedoeld voor super-minimalistische, gelikte schema's, maar deze voelen wat ouderwets aan. "

Andrew Meredith

Uiteindelijk waren Tyeth en Christian in staat om drie niveaus te persen binnen ongeveer 1220 vierkante voet - zonder enig idee van beklemming. In feite is de hal nogal luchtig en luxueus. Vanaf de voordeur heb je een weids uitzicht naar boven in de driedubbele hoge ruimte, met een vrijdragende pilvormige trap in het midden. "Je kunt drie verdiepingen in de dakruimte opzoeken, dus je kijkt van beneden naar boven tot aan de bovenkant van het oorspronkelijke huis", zegt Christian.

Het decor van de foyer is net zo indrukwekkend als de schaal. In overeenstemming met de Georgische traditie heeft het huis stenen traptreden en een dambordvloer direct bij de ingang. Gemaakt van terrazzo en zwart marmeren tegels, het tweekleurige patroon is tegelijkertijd eigenzinnig en elegant. Tyeth en Christian werkten met één enkele vakman, dus het materiaal was relatief betaalbaar en volledig op maat gemaakt. "Als we terrazzo maken, is het een op maat gemaakte mix, dus we kiezen de achtergrondkleur en vervolgens de kleur van de kiezelstenen", zegt Christian.

Kersenhout is het andere belangrijkste element dat in het huis wordt gebruikt. Het natuurlijke, roodbruine materiaal is terug te vinden in de woonkamervloeren, de boventrap en de kronkelende trapleuning. "Het vormt een vrij groot contrast met de terrazzo, want we wilden het natuurlijk niet te hard of te koud laten aanvoelen", zegt Christian. "We hebben de kers gekregen om te proberen het terrazzo in evenwicht te brengen met iets dat veel zachter en warmer is."

Het gebruik van de kleur groen is natuurlijk gedurfd en opvallend, dus het kan als een verrassing komen dat de keuze in een opwelling is gemaakt. "Het maakte geen deel uit van een groots plan", legt Christian uit. "Het is precies wat op dat moment goed voelde. De green kwam vrij laat op de dag langs, dus er is eigenlijk geen complexe reden voor de green. "

Niettemin hebben zowel levendige als bleke groentinten een grote impact. Verfkleuren gebruiken Vultrechter en Eikel Mid van de toevallig genoemde Little Greene Paint & Paper, Tyeth en Christian bedekten veel van de muren en deuren met groen. In de tunnelgang en verder langs de achterkant van de keuken, verschijnt een reeks hardboardkasten in de helderdere van de twee tinten.

“Als je door de voordeur komt, zijn er twee uitzichten. Er is een uitzicht naar boven in de driedubbele hoogte, en dan is er een uitzicht door de donkergroene tunnel die vervolgens wordt weerspiegeld in het boograam dat doorkijkt naar de tuin ', legt Christian uit.

Andrew Meredith

Deze muur verbergt op slimme wijze een garderobe, de wasmachine en droger en een damestoilet, allemaal in de tunnel. In de keuken verbergen de kasten een heel aanrechtblad vol met apparatuur, de koelkast en een voorraadkast. "Ze hebben schuifdeuren, dus ze schuiven eigenlijk in een uitsparing, dus als je in de keuken kookt, kun je een hele reeks aanrechtbladen achter je openen. Je kunt wat eten koken en als er dan mensen komen, kun je gewoon de deuren sluiten ”, zegt Christian.

Voor textuur wordt de vezelplaat met de hand gerouteerd met verticale lijnen. Dit houtsnijwerk maakt ook deel uit van een briljante strategie om het oog te laten denken dat de kastdeuren uniform in grootte zijn, terwijl ze eigenlijk in breedte variëren om aan verschillende items en behoeften te voldoen. "Omdat de groeven vrij smal zijn, kun je de deuropeningen verbergen", legt Christian uit. De basis van het eiland daarentegen is glad afgewerkt.

Elke slaapkamer is minimaal en direct toegankelijk via de wenteltrap, waarvan Tyeth en Christian dachten dat ze moeiteloos zouden stromen dan meerdere gangen. De twee badkamers zijn gemaakt van gepolijst gips, een Italiaans materiaal waar de klant op stond. Hoewel Christian zich zorgen maakte en blijft over de duurzaamheid, voegt het een dromerige glamour toe die het huis lijkt te doordringen.

Het is dan ook geen wonder dat Tyeth en Christian de plaats White Rabbit House noemden, een verwijzing naar Alice's avonturen in wonderland. Net als het fantasieboek onthult het huis speelse details, levendige kleuren en verrassingen in schaal, en gaat het van een verheven entree naar een compacte tunnel naar een open keuken met een dakraam. Het resultaat is een verfijnd en psychedelisch paleis zoals geen enkele andere plek in Londen.

instagram story viewer