Steve Carell's nieuwe Netflix Satire 'Space Force' roept 'Dr. Strangelove 'en' The Office '

Productieontwerper Susie Mancini heeft de decors van de militaire komedie met brutalisme doordrenkt

Voor het werk van production designer Susie Mancini aan de nieuwe Netflix-serie Space Force, de ontwerprichtlijn was duidelijk: Think Dr. Strangelove. De iconische sets in brutalistische stijl gemaakt door productieontwerper Ken Adam voor de Stanley Kubrick-klassieker uit 1964 bleek de perfecte frisse en futuristische inspiratie voor de nieuwe militaire werkkomedie met Steve in de hoofdrol Carell. (Met name Adams betonnen bunker en driehoekige War Room met een extra grote ronde vergadertafel.) Uitvoerend producent Greg Daniels (schrijver en producent van Het kantoor) en Mancini "wilden een look creëren die doordrenkt is van een enigszins verbeterde realiteit en tegelijkertijd achtergronden creëren die het publiek niet overweldigen of afleiden", zegt ze.

De serie is een satirische kijk op Amerika's nieuw gevormde zesde tak van de strijdkrachten, bekend als Space Force. Acteur en co-creator van de serie Carell (

Het kantoor) speelt viersterren generaal Mark R. Naird, die samen met hoofdwetenschapper Adrian Mallory (John Malkovich) door de president wordt bevolen in een tekst om 'laarzen op de maan tegen 2024' te plaatsen. (De betreffende komische tekst luidt eigenlijk "borsten op de maan.")

In overeenstemming met de satirische ontwerpen plaatste productieontwerpster Susie Mancini een model van de zonne-energie systeem uit de Middeleeuwen, met de aarde als middelpunt, in het atrium van de Space Force hoofdkwartier.

Foto: AARON EPSTEIN / NETFLIX

Mancini, die nog nooit de laatste grens heeft gecreëerd, ontwierp een uitgestrekte Space Force-campus als achtergrond voor veel van de actie van de film. Daar werkt een kleurrijk team van wetenschappers, ingenieurs en astronauten om werelddominantie in de ruimte te bereiken. In het verhaal bevindt de campus zich in Wild Horse, Colorado (buitenkanten werden gefilmd op de California State University, theatergebouw Dominguez Hills in Torrance). De ontwerper zegt dat de structuur van het hoofdkantoor is geïnspireerd op brutalistische gebouwen en dat ze als onderdeel van het proces een achtergrondverhaal heeft ontworpen. "We hadden echt geluk dat we een universiteitscampus vonden [die] eruitzag als een militaire basis," merkt ze op, "en dacht de regering zou een verlaten gebouw hebben, met name de oude Sovjetgebouwen die rond de wereld."

Grijze betonnen muren en marmeren vloeren dienden als contrasterende achtergrond voor de blauwe en grijze militaire uniformen.

Foto: AARON EPSTEIN / NETFLIX

Omdat de interieurs werden gefilmd op een soundstage, was de ruimte schaars, dus paste Mancini de brutalistische theorie van "less is more" aan als het ging om de ramen. "Elke keer dat je ramen hebt, gebruik je zoveel ruimte, dus ik wilde ze zoveel mogelijk vermijden en me concentreren op het licht dat van boven komt." De resultaat is een groot plafond in het centrale atrium dat schaduwen op de vloer werpt, waardoor een gestructureerde omgeving ontstaat waar het licht de hoofdrolspeler. De ontwerper gebruikte ook klassieke brutalistische details zoals sterke geometrische lijnen en beton, glas, ijzer en metalen materialen met een accent van hout om de industriële esthetiek een vleugje te geven warmte. Voor het kleurenpalet compenseert Mancini de redundantie van de architectuur door verschillende tinten grijs en zwart voor de muren te gebruiken, textuur met de marmeren vloeren en groene tegels om het grijs waar mogelijk te doorbreken, samen met rode brandblussers voor een pop van kleur.

De James Bond-film uit 1967 Je leeft maar twee keer leverde ontwerpinspiratie voor de strakke mannelijke kantoren van generaal Mark Naird (gespeeld door Steve Carell).

Foto: AARON EPSTEIN / NETFLIX

Geïnspireerd door het werk uit een andere Ken Adam-film, de James Bond-film uit 1967 Je leeft maar twee keer, Mancini was voorstander van de "mooie lineaire omgeving met zeer mannelijke materialen en lijnen", zegt ze. Decorateur Rachel Ferrara keek naar de gebruikelijke bronnen (antiekwinkels, rekwisietenhuizen, tweedehandswinkels en online samen met op maat gemaakte tafels en schansen) voor het kantoor van generaal Naird, waar organisatie, minimalisme en netheid aan de orde van de dag. Als onderdeel van het achtergrondverhaal dat Naird zou willen dat zijn kantoor zich concentreert op zijn verleden, zijn verzameling medailles en andere items die zijn prestaties in zijn 20 jaar bij de luchtmacht markeren, zijn prominent aanwezig weergegeven.

Decorateur Rachel Ferrara versierde de kantoren van generaal Naird met aandenkens aan zijn twee decennia bij de luchtmacht.

Foto: AARON EPSTEIN / NETFLIX

Hoewel NASA en het Pentagon hun deuren voor het productieteam niet openden voor onderzoek, kreeg Mancini wel begeleiding van militair adviseur Max Vasquez. "Dit is geen documentaire en hoeft niet exact en duidelijk te zijn", zegt ze, "maar we wilden de experts om ons te vertellen over details van de manier waarop mensen met elkaar omgingen in het hoofdkwartier en in het leger baseren."

Het ontwerpteam keek naar de begeleiding van Elon Musk's Spacex voor de Space Force controle kamer.

Foto: AARON EPSTEIN / NETFLIX

Het ontwerpteam werkte ook samen met het particuliere lucht- en ruimtevaartbedrijf Spacex (opgericht door Elon Musk) om richting te geven aan alles wat met verkenning van ruimteschepen te maken heeft. "We zijn al heel lang niet op de maan geweest, en zoveel herinneringen die we hebben zijn gegrond in het verleden. Er is geen officieel model van hoe het eruit ziet [vandaag], dus hebben we Spacex gebruikt voor onderzoek ”, zegt Mancini. Ze ontdekte dat de omgeving bij Spacex totaal anders is dan wat we in films als Apollo 13 en Het goede spul.

"Als filmkijker dacht ik dat de cockpit helemaal van metaal was en knoppen, en nu is het een kleine kamer met één groot scherm dat eruitziet als een iPad. De controlekamer was gevuld met stevige bureaus uit de jaren '50, oude microfoons en telefoons en overal veel papierwerk. " Als commandocentrum was de controlekamer anders van wat de ontwerper voor ogen had (compleet met IKEA-bureaus), dus creëerde ze er een met glazen wanden, een groot scherm en een 360-gradenomgeving waar iedereen naar de lanceert.

De directiekamer van de stafchef van het Pentagon werd geïnspireerd door de keizerlijke ontwerpen van Noord-Korea.

Foto: AARON EPSTEIN / NETFLIX

Ontdek AD PRO

De ultieme bron voor professionals in de ontwerpindustrie, aangeboden door de redactie van Architecturale samenvatting

Pijl

Er wordt ook hulde gebracht aan Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey (waar een astronaut / aap-astronaut onderhoudsreparaties uitvoert) voor de ruimteomgeving zowel binnen als buiten de shuttle. En aangezien deze serie een klassieke farce is, vonden de ontwerpers inspiratie voor de stafchef boardroom van het Pentagon uit niemand minder dan Noord-Korea. “Het plafond is een lichtbak en een knipoog naar 2001, terwijl de rest van de kamer sterk is gebaseerd op het ontwerp van de vergaderruimte in Noord-Korea met kolommen erin de hoek, lambrisering en een grote kaart van de wereld gemaakt van koper. " Nog geen woord of het Kim Jong is Niet goedgekeurd.

instagram story viewer