Een historisch herenhuis in Boston krijgt een glamoureuze update

Architect Dell Mitchell en ontwerpbureau Wells & Fox bezielen een herenhuis uit 1860 met een 21e-eeuwse stijl

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Architectural Digest van februari 2015.

Een nobel maar vervaagd huis gezegend met goede botten en rijp voor reïncarnatie is het standaardtarief voor designtijdschriften. Maar het Victoriaanse herenhuis in Boston dat onlangs door architect nieuw leven werd ingeblazen Dell Mitchell en binnenhuisarchitecten Heather Wells en Bruce Fox is allesbehalve gebruikelijk. Op een gegeven moment was de majestueuze Brahmaanse schoonheid opgedeeld in appartementen, en de historische details waren verminkt tijdens willekeurige renovaties. Tegen de tijd dat het belegerde landgoed werd verworven door de huidige eigenaren - een kunstverzamelaarspaar met vier volwassen kinderen - was het volledig gestript. Het enige dat overbleef was een bleke stenen façade zonder beenderen, goed of niet. Dat is waar Mitchell binnenkwam.

De verwaandheid die de revisie van het gebouw heeft geleid, legt de architect uit, was 'traditionele en moderne ontwerptalen in dialoog, creëren de illusie dat bepaalde ruimtes zijn hersteld en andere zijn toegevoegd. " Die aanpak werd gedreven door de wens van de klant om grote, opvallende hedendaagse kunstwerken in een uitnodigende huiselijke omgeving die doet denken aan geschiedenis - hoe gekunsteld ook - in tegenstelling tot klinisch wit hedendaags kamers. Samen met die noodzaak kwamen de gebruikelijke circulatie- en natuurlijke lichtuitdagingen van een verticaal georiënteerd herenhuis.

Mitchell en haar team plaatsten de vijf verdiepingen van het huis rond een dakraam dat zich uitstrekt van het niveau van de salon tot het met leistenen betegelde mansardedak. Met structurele kolommen die uitbarsten in theatraal overdreven kapitalen op de bovenste verdieping, anders heldere, ingetogen leegte staat in contrast met de meer klassiek ontworpen kamers eromheen het. "Zelfs binnen de individuele architectonische details is er een spel tussen wat nieuw lijkt en wat oud lijkt, wat plat is en wat robuust is", zegt projectarchitect Steven Elmets. "Als je het lijstwerk nauwkeurig inspecteert, begin je een vleugje abstractie te zien die niet echt geschikt is voor de periode."

De trap die het salonniveau en de tweede verdieping met elkaar verbindt, speelt een soortgelijk spel. Hoewel passend groots voor een huis van hoog-burgerlijke afkomst (het huis werd gebouwd in 1861 voor een prominente droge goederen koopman), is er iets te wulps in de opkomst van de beklimming en een beetje te grafisch in de ijzeren balustrade om origineel. En terwijl de configuratie van ruimtes op de salonvloer - een compacte inkomhal die leidt naar een omvangrijke studeerkamer, een 4 meter hoge woonkamer open trap en een bibliotheek / kantoor met walnotenpanelen voor de echtgenoot - weerspiegelt het 19e-eeuwse formalisme, het niveau erboven is loftachtig, met een vrij stromende keuken en eetkamer. Van daaruit gaat een andere trap, afgesloten en privé, naar de slaapkamers en het dakterras.


  • Afbeelding kan Meubels Woonkamer Kamer Binnen Stoel Tafel en vloerkleed bevatten
  • Afbeelding kan tapijt binnenshuis en kamer bevatten
  • Afbeelding kan Meubilair Stoel Binnen Kamer Woonkamer Interieur Design en Hout bevatten
1 / 10

In de woonkamer van een residentie in Boston gerenoveerd door Dell Mitchell Architects en ingericht door Wells & Fox, een op maat gemaakte clubfauteuil en bank, beide bekleed met Claremont-stof en de laatste geaccentueerd met kussens van Fortuny-stof, worden vergezeld door Écart International kuipstoelen van Ralph Pucci International en een 19e-eeuwse fauteuil gekleed in een Clarence House-zebra streep. Een schilderij van Glenn Ligon kijkt uit over de ruimte, terwijl een werk van Ed Ruscha onder de trap hangt.


Mitchells architecturale handigheid wordt ondersteund door de levendige materialen, afwerkingen en meubels van Wells and Fox. De vitale nieuwe geest van de woning wordt onmiddellijk aangekondigd in de inkomhal, waar de ontwerpers een mod hebben geïnstalleerd sunburst-kroonluchter, een Zweeds geïnspireerd vloerkleed met kleurblokken en een indrukwekkend portret op muurformaat van een zittend meisje door Chantal Joffe. De vloer in de hal en door het hele huis is gemaakt van antiek Frans eiken met dikke chevrons. "De combinatie van elementen zegt dat er hier iets anders aan de hand is", merkt Fox op, "iets spannender dan je normaal in Boston ziet."

Twee grote schilderijen van Glenn Ligon met nauwelijks verstaanbare tekstregels presideren de woonkamer, een luchtige ruimte speciaal ontworpen om ze te ontvangen - de ene hangt naast de open haard, de andere op een vrijstaande display muur. Het decoratieve schema is rustgevend neutraal en toch verlevendigd met pittige silhouetten, waaronder een 19e-eeuwse Franse fauteuil met zebrastrepen bekleding, een Venetiaanse bombé-commode op pootjes en een vintage kroonluchter van Murano-glas die tweevoudig schittert dankzij een torenhoge spiegelplaat die boven het marmer is geplaatst schoorsteenmantel. Onder de voeten is een hoogpolig tapijt - niet alleen een shag, let wel, maar een zijden shag.

“Een van de eerste woorden die de klant gebruikte om de sfeer en het palet te beschrijven waarnaar ze op zoek was, was kasjmier—Iets moois, warms, verfijnd en tastbaars, ”zegt Wells. "Ze is niet opzichtig en reageert op kwaliteit en vakmanschap." Die waardering voor afwerking en detail komt overal naar voren, van de alpaca wandbekleding in de studeerkamer van de vrouw tot de onyx beschot in de meester bad.

Ondanks al deze discrete opsmuk, is het meest verbazingwekkende aan het gebouw dat het twee meesters zo trouw dient: het comfort van het gezin en de ereplaats van de kunst. Een enorm Aaron Young-motorfietsschilderij met 12 panelen vult perfect een muur van het atrium, alsof het voor diezelfde ruimte is gemaakt. De Ligons van de woonkamer zijn indrukwekkend, maar het is de weelderige bekleding die lonkt. Dan zijn er de Nan Goldin-foto's die zich uitstrekken boven het hoofdeinde van de hoofdslaapkamer. Op het eerste gezicht lijkt het een glamoureuze vrouw die make-up aanbrengt; bij nadere beschouwing blijkt een travestiet in transformationele modus. Gezien de veelbetekenende overdrijvingen van de architectuur van het huis, is het onderwerp heerlijk toepasselijk - en nog een onverwacht accent waarvan de scherpte ervoor zorgt dat een oud huis een fris maar geruststellend vertrouwd deuntje zingt.

instagram story viewer