Arkitekt Yann Chu redesigner et moderne Taiwan-hjem

Arkitekten fokuserte på naturlig lys og minimalisme når han utformet Taipei-residensen

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i desember 2008-utgaven av Architectural Digest.

Det begynte som et mindre eksperiment, fastholder Rudy Tseng og karakteriserte flyttingen for fire år siden fra en toppleilighet i sentrum av Taipei til et leiehus i forstedene. "Jeg ønsket å se om jeg foretrakk å bo utenfor byens grenser - godt 40 minutter fra Taipei 101," som han passer på å forklare er verdens høyeste skyskraper og har til og med blitt kalt "et av verdens sju nye underverk." Så snart han var i stand til å konkludere med at han virkelig likte forstedene bedre, kjøpte han et sted der, i et inngjerdet samfunn med 600 moderne hus som ser mer eller mindre ut (den strenge felleskoden dikterte hvite yttervegger og rødleire-fliser tak).

På oppsiden: Huset på tre plan i åssiden ga en vidstrakt utsikt over arkaisk pastoral - en dal, en elv og i det fjerne et fjell med et ansikt med stor voldsomhet, som hadde en bestemt likhet med en løve hode. På baksiden: Selv om den bare var rundt 20 år gammel, ble strukturen forverret, rammet av den brølende vinden og piskeregn i Taiwans lange tyfonsesong, og det var ugress i den uklare hagen "så høyt som en menneskelig."

Tseng, tidligere administrerende direktør for The Walt Disney Company i Taiwan og nå professor i kreativ ledelse i kandidaten på et universitet der, tappet den Taipei-baserte arkitekten og designeren Yann Chu, som hadde jobbet med både leiligheten sin og en utleie hus. "Da jeg første gang møtte Yann, var han akkurat tilbake fra lærling i Paris," husker Tseng, "og han hadde kalt hans Taipei-studio Marais Design, etter distriktet i den franske hovedstaden han hadde jobbet i og elsket. Han var ung og frisk, med mange gode ideer, spesielt industrielle designkonsepter. Jeg kommer til å gå litt ut på et lem her og kalle ham, mer enn en designer, en kreativ romreformator. For selv etter et år med å leve i tankegangen hans, oppdager jeg fortsatt nye designelementer og opplever sterke estetiske følelser. "

Tsengs egen smak gikk til det enkle, om ikke det minimale. Det var uunngåelig, gitt hans samling av moderne asiatisk kunst (inkludert verk av Xu Bing, Michael Lin, Li Yuan-Chia, Lin Liang-Tsai, Jien-Shiu Lien, Chieh-Jen Chen og Zhen Zhon) og YBAs (Young British Artists, inkludert Jason Martin, Ian Davenport og David Batchelor), at han ønsker at rommet skal se litt ut som en samtidskunst galleri. "Jeg sa til Yann at alt som kunne være hvitt skulle være hvitt," forklarer han. "Jeg trengte det for å være ganske åpent, men uten å føle meg for kald." Til slutt, takket være arkitekt-cum-designerens dynamikk, fikk Tseng "noe ikke bare moderne, men enda bedre, futuristisk."

Chu "forandret alt," sier Tseng - bortsett fra fargen på utsiden og taket, "de to nei-nr." Ringer for den største oppfinnsomheten var konseptet og påfølgende utførelse av trappene, som er forskjellige for hver nivå. Noen er frittstående, andre intramurale; noen er solide, andre "gjennomsiktig" (rekkverket på trappen som forbinder første og andre nivå er for eksempel et sølvrør i rustfritt stål innkapslet i glass, mens rekkverket på trappen som forbinder andre og tredje nivå er rødt lakk). Baksiden av den åpne trappen til første til andre nivå fremheves med gjennomsiktige lysbokser.


  • For redesignet av huset hans i nærheten av Taipei City, bestilte Rudy Tseng Yann Chu fra Atelier Marais Design
  • Tseng og hunden hans Hamish i stuen
  • Minimalisme definerer også det sammenkoblede kjøkkenet og spisestuen hvor en stor glassdør til venstre og et vindu ...
1 / 9

For redesignet av huset hans nær Taipei City, bestilte Rudy Tseng Yann Chu fra Atelier Marais Design. Chu brukte lysbokser i trappen som grenser til stuen. Håndskulpturen er av Zhen Zhon.


Arkitekten brukte reflekterende eller semitransparente materialer til gulvet for å skape "andre dimensjoner." Å smelte huset sammen med landskapet, han forstørret de eksisterende gulv-til-tak-glassdørene i flere flater som åpnet fra stuen til hagen, gjorde andre vinduer større og til og med la til fenestrasjon. "I tredje etasje, i hulen, foran der jeg antydet at jeg ville ønske å sitte og lese," forteller Tseng, "Yann laget et vindu uttrykkelig for å ramme inn et banantreet som han hadde plantet i hagen rett utenfor. "Arkitekten glemte heller ikke å tyfonbeskytte hele huset, og forsterket alt i syn.

Hageplanen for alle tre nivåer av bygningen når den klatrer i åssiden, var også Chu. I første etasje rammer 30 umodne taiwanske sypresser inn koreansk gress, et par japanske kirsebær trær og en rektangulær dam som fungerer som et svømmebasseng for Tsengs fire år gamle golden retriever, Hamish. Første etasje, som nås med utetrapper, omfatter inngangspartiet (Tseng beskriver det som "et møte-og-hilsen-område for gjester") og den store, lysende stuen. Andre etasje består av en spiseplass, et familierom og et kjøkken - en stor åpen planløsning. En glassvegg med et honningkakeinnlegg, som gjør at sollys kan trenge gjennom mens du opprettholder privatlivet, skiller spiseplassen fra den frodige plantede sidehagen.

Når man går opp trappene til hovedsoverommet og badet, hiet og gjesterommet som utgjør tredje etasje - en dobbel høyde amalgam der arkitekturen oppnår sitt fulle, mest oppslukende uttrykk - David Batchelors frittstående neonlysbokser flammer inn i utsikt. Gul, oransje, blå, lilla og grønn, de spretter fantastisk av glasspanelene som skjærer gjennom rommet så vel som av en strukturell søyle som Chu pakket inn i rustfritt stål for en speiling effekt.

Utover en monumental dør gjesper det kavernøse hovedsoverommet med halvt gjennomsiktige vegger og pyramidetak. Hovedbadet er semiopen, med et konkav semitransparent tak-uskarpt tak. På den andre, semitransparente siden er den bokførte hiet, som har møbler av Eames og Saarinen. (Chu designet selv mye av møblene til huset, inkludert lange benker skåret ut fra urfolk sypress, skulpturelle trekrakker og diverse skap, pluss et spisebord, et lavt bord og en skjenk.)

"Du har sikkert hørt dette før, men kinesere bryr seg om feng shui," erklærer Tseng og peker på en hvit, surfebrettlignende gjenstand over sengen sin, som han forklarer å skjule en klimaanlegg. "En av tingene du må være forsiktig med er sengeplassering. Problemet var at det var en strukturell bjelke over hvor vi ønsket å legge sengen min, og du må aldri legge sengen din direkte under en bjelke, med mindre du også vil ha dårlige drømmer og uflaks. Så vi satte klimaanlegget der oppe og dekket det med surfebrettdesignet. Du vet, det er noen mennesker som til og med besetter retningen på sengen deres, men jeg skjønte at nok var nok - jeg ville ikke gå overbord, "sier han lattermildt. "Selv om hele dette huset kanskje er litt overbord."

For alt det kan se på utsiden som sine 599 naboer, det absolutt er entydig og uventet innen: Sammen har Yann Chu og Rudy Tseng fått det med frimodighet til å gå der ingen hus i samfunnet har gått før.

instagram story viewer