Steven Harris forvandler et virvar av leiligheter på Manhattan til en luksuriøs dupleks

Arkitekten gjør en gruppe leiligheter på Upper East Side til en elegant, frittflytende dupleks med fantastisk utsikt over Central Park

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i februar 2013-utgaven av Architectural Digest.

Hvis du befinner deg i en viss aristokratisk enklave på Manhattans Upper East Side, og blar opp 17 historier, kan du kanskje se noe oppsiktsvekkende: det som ser ut til å være et Richard Neutra-hus fra 1940-tallet som satt på toppen av en klassisk leilighet før krigen bygning. Utseendet er absolutt rett på merket - de lange, rene horisontale linjene, den luksuriøse omslaget av glitrende glass, og et sjenerøst overheng som beskytter eksponeringen mot sør og vest fra det flammende sol. Men hjemmet er faktisk en nylig ankomst; dette er New York City i 2013, ikke Sør-California etter krigen.

"Tro det eller ei, designet var virkelig et produkt av alle de praktiske hensynene vi hadde," sier Manhattan arkitekt Steven Harris, som skapte dette slående tilskuddet til New York skyline i samarbeid med interiør designer

Lucien Rees Roberts. "Først da vi var ferdige, skjønte vi at vi hadde laget et nøytralignende hus."

Harris var kjent for skarpe, ukompliserte moderne hjem, innredet på en ren måte, og hadde ikke bare noen praktiske betraktninger. Prosjektet viste seg å være mer som den slags ordproblemer som kunne gi en matematikkstudent migrene: A paret eier en gruppe leiligheter i to etasjer i en bygning, og de vil lage et hjem - hvordan kan de gjøre det den? Kundene, en privat investor og hans kone, en forfatter og tidligere modell, hadde samlet tre eiendommer i løpet av et tiår. Det begynte i 1988, ikke lenge etter at de giftet seg, da de kjøpte en liten penthouse med ett soverom. Fire år senere kjøpte de en lignende tilstøtende toppleilighet og koblet dem sammen. Sju år etter, med en spedbarnsdatter på stedet og en sønn som snart skulle følge, overtok de en to-roms leilighet i etasjen under og sluttet seg til det øverste nivået med en trapp. Noen år etter at forbindelsen ble opprettet, takket mannen imot en jobb i London, hvor de flyttet i en bedre del av et tiår. Det stykkevise oppsettet i New York, selv om det ikke var ideelt, var godt nok for en pied-à-terre. Men da familien flyttet tilbake til USA i 2008, med en bullmastiff på slep, ble leilighetens dårlige utforming og mangel på sollys stadig mer nedslående.

Som kona forklarer: "I utgangspunktet trodde vi at vi kunne gjøre vinduene større og flytte noen vegger rundt." Men etter å ha sett Harris’s arbeide på nettsiden hans (firmaet hans ble gjort oppmerksom på dem av en venn) og møte ham for å diskutere måter å maksimere eiendommens potensial, skjønte paret at mulighetene var like ubegrensede som dupleks utsikt over Central Park og dets skinnende reservoar. Det var dette pulserende urbane panoramaet - med skyskrapere som gamle og nye - som Harris ønsket å understreke.

"Dette stedet handler om utsikten," bemerker arkitekten. Som forklarer hvorfor Harris spesifiserte ikke bare yttervegger av glass, men også et glassrekkverk for den L-formede terrassen. Og hvorfor det samme Indiana-kalkgulvet og vanntett gipsloft strekker seg fra interiøret av penthouse ut til overbygd terrasse, gir en sømløs overgang mellom innendørs og ute. Et segment av glassveggen er enorme 18 fot lang og 9,5 fot høy. "Den kom fra Canada den siste mulige dagen vi kunne lukke gaten og heise den på plass med en kran," minnes Harris. Og selvfølgelig legger han til, "det endte med å bli den vindigste dagen i året."


  • En penthouse med glassvegg viser spisestuen og kjøkkenet i stuen
  • Stuen med en tilpasset sofa
  • Stuenes klare bordlampe er Murano-glass
1 / 8

En penthouse med glassvegger viser stuen, spisestuen og kjøkkenet i en tosidig New York City renovert av Steven Harris Architects og dekorert av Rees Roberts + Partners. Uteserveringen er av Dedon, mens stuestolen i forgrunnen er vintage Milo Baughman. Indiana kalkstein baner både terrassen og interiøret.


Den vellykkede, men neglbitende installasjonen var ikke deres eneste lykke. I 2009, akkurat da prosjektet kom i utstyr, kom en annen leilighet i underetasjen på markedet, og Harris kunder klarte det, og løste dermed det som kunne ha vært et plagsomt problem. Opprinnelig skulle hovedsoverommet dele penthouse med stue, spisestue og kjøkken. Ekstra kvadratmateriale tillot imidlertid at de offentlige områdene på det øvre nivået virkelig kom til sin rett, mens paret under kunne ha en fullstendig lastet mester suite, som de utstyrt med en arbeidsomslag kledd i stålbørstet eik, hans-og-hennes-bad, garderober i massevis og ekstra fantastisk bilde vinduer.

Med sin åpne planløsning og skreddersydde møbler - inkludert vintage stoler av Milo Baughman og Harvey Probber - er penthouse stilig, men bestemt felles. "Alle spiser ved spisebordet, enten det er et middagsselskap eller bare foreldrene og barna," sier Harris om rosentre-toppen, som sitter ved siden av en balustrade perforert à la Jean Prouvé og under et fargerikt takarmatur i Murano-glass som minner om en skole med tropiske fisker. "Og når familien ser på TV," fortsetter han, "det er vanligvis i stuen," der en enorm 65-tommers TV stiger fra et skap ved å trykke på en knapp.

Når vi blir spurt om å identifisere favorittaspektet av deres nøytraliserte bolig, peker klientene på landskapet utenfor murene. "Før Steven introduserte alt dette glasset, kunne du ikke engang virkelig se utsikten," sier kona. “Vinduene var så små at du måtte gå ut på terrassen for å oppleve det. Nå er byen der - den er en del av livet vårt. "

instagram story viewer