En feide bryter ut over det arkitektoniske skjebnet til det elskede museet for samtidskunst San Diego

Bevaringsforkjempere motarbeider endring av en postmodern arkitekts arv mens institusjonen argumenterer for smartere langsiktig planlegging

En kontrovers snurrer rundt den planlagte utvidelsen av Museum of Contemporary Art San Diego i La Jolla, fordi den innebærer å fjerne og endre viktige designelementer skapt av kjente postmodernistiske arkitekter Venturi, Scott Brown og Associates. En ekstraordinær begjæring sendt til museets administrerende direktør og styreleder, som kaller det en "enorm feil" og ber museet vurdere på nytt før "Uopprettelig skade et kulturelt landemerke" støttes av over 75 lysarmaturer i arkitekturverdenen, fra den anerkjente arkitekturkritikeren Paul Goldberger, MoMA Philip Johnson sjefkurator for arkitektur og design Martino Stierli, og arkitekt Robert A.M. Stern, til forskjellige arkitekturprofessorer ved ledende universiteter.

Utsikt over Axline Court, museets tidligere entré, designet av Venturi, Scott Brown og Associates.

Foto: Courtesy of MCASD

For tiden er inngangen til havmuseet, kalt Axline Court, en skyhøye stjerneformet lukket gårdsplass med neonbelyste buer og clerestory-vinduer, designet i en museumsrenovering i 1996 av Robert Venturi og hans kone og partner, Denise Scott Brown, vinnere av AIA 2016 Gullmedalje. Utenfor inngangen var det en pergola av store kolonner laget av glassfiber, designet som et nikk til pergolaen i tre Scripps-hjemmet på eiendommen, villet til museet av filantropen Ellen Browning Scripps etter hennes død i 1941.

Utvidelsen på 75 millioner dollar skaper en ny inngang i glass 100 meter unna, fjerner pergolaen og endrer Axline Court til et pedagogisk rom, mens det firedobler gallerirommet og gir havutsikt terrasser. Banebrytende for designplanen av Selldorf Architects, som designet Neue Galerie i New York og var tappet for utvidelsen for Frick Collection, ble godkjent av San Diego Planning Commission sist år. Renoveringen er den femte for MCASD La Jolla, stengt siden begynnelsen av 2017, men forventes å gjenåpne i 2020.

En gjengivelse av det nye overordnede designet for museet.

Foto: Courtesy of MCASD

Skriv inn en usannsynlig bevaringsadvokat i form av en utdannet designstudent, 24 år. Etter å ha hørt en presentasjon av Annabelle Selldorf om arbeidet hennes ved Harvard Graduate School of Design, studenten, Izzy Kornblatt, ble forferdet over at en ærverdig arkitekt han studerte etter hans syn skulle være besmittet. "En bedre bygning produseres ikke," forteller han AD. Selv om han aldri hadde vært i MCASD, men hadde vært med å organisere en utstilling fra Philadelphia School arkitekter, inkludert Venturi, i 2017 ved University of Pennsylvania, skrev han en artikkel om dens utvidelse for Arkitektens avis i mai. (Selldorfs firma sendte spørsmål til museet.)

Leserne begynte å kontakte Kornblatt og Denise Scott Brown, begynte å videresende bekymringene sine til andre, og ting snødekte. "Noen var ikke opprinnelig overbevist, men var etter at jeg sendte dem Selldorfs planer." Å komponere begjæringen var en "gruppeinnsats", sa han.

En nærmere utsikt over den nye inngangen, designet av Selldorf Architects.

Foto: Courtesy of MCASD

Brown, nå 87, forteller AD, "Museet vil ha mer penger til galleriene hvis de lytter og beholder den gamle inngangen." Hun husker en melding fra 2014 i museet direktør dro sammen med sekretæren hennes som bare sa at en renovering var planlagt, men var uvitende om fjerning av og endringer i firmaets design.

Per nå nekter museet å rokke seg. Sier museets administrerende direktør Kathryn Kanjo, “Vi er i prinsippet uenige med forutsetningen for begjæringen…. Selldorf kalibrerer balansen i bygningen ved å tilpasse inngangen til gatenettet i landsbyen La Jolla, noe som betyr museet som ankeret til La Jolla Cultural Zone. ”

Den berømte pergolaen i sin nye posisjon, nær havet på motsatt side av museet.

Foto: Nick Agelidis / Hilsen av La Jolla Historical Society

Gå inn på en annen nøkkelspiller: La Jolla Historical Society, som bevarte pergolaen, og gjorde den til fokuspunktet for en offentlig park på den nedre terrassen som åpner i midten av september. Den står nå bare 300 meter fra sin opprinnelige beliggenhet, rett over gaten.

“Vi anerkjente viktigheten av Robert Venturi og Denise Scott Brown for historien til postmoderne arkitektur, og det faktum at denne bygningen var det eneste VSBA-prosjektet som ble utført i San Diego, sier administrerende direktør Heath Rev.

I SLEKT:Det best designet museet i alle stater i Amerika

instagram story viewer