Tur en Paris-leilighet med en overraskelse ved hver sving

Philippe Harden jobber kanskje ikke i teater eller film, men designeren - kjent for sin minimalistiske-med-en-vri-estetikk - er en mester i spesialeffekter. Bevis på dette florerer i Montmartre, Paris, hjemmet han fikk i oppdrag å renovere i 2015. Den sentrale trappen, bygget fra bunnen av for å forene det som en gang var to separate leiligheter, begynner med syv eiketrinn som ser ut til å flyte i luften. Stigende videre finner besøkende seg i et smalt trapphus malt i svart (et bokstavelig “svart hull”, som Harden kaller det), bare for å dukke opp i den andre historien, badet i naturlig lys takket være tillegg av stort interiør vinduer. "Jeg ønsket å skape en overraskelse," sier Harden.

Det er flere, tilsynelatende på hver eneste sving.

Utemøbler fra det danske merket HAY forvandler et dekk til en andre spisestue - og spiller av kjøkkenets mørkegrønne vegger.

Foto: Philippe Harden

Harden planla opprinnelig å fylle denne smale stuen med nedskalerte møbler. "Da tenkte jeg, hvorfor ikke motsatt?" sier han og velger

nok et HAY-stykke for jobben. "La oss sette den største sofaen i det minste rommet." Resultatet: Begrenset rot og luksuriøst stort sted å slappe av. Glassdører bringer utsiden inn.

Foto: Philippe Harden

Fet farge dukker opp på uventede steder: hærgrønn på kjøkkenet; påfuglblå i spisestuen; et glimt av tyggrosa i en hylle med vinylplater, et preg så subtilt at det kunne passere for en illusjon. På badet er taket og den øvre delen av veggene malt mykt grått, bare for moro skyld. (Vanligvis forklarer Harden at takene er hvite og veggene bærer fargen - "men jeg tenkte, la oss lage litt kontrast og gjøre det motsatte.")

På grunn av sin overflod av naturlig lys kan kjøkkenet håndtere en dose mørk farge (inkludert en svart GUBI-lampe). "Det grønne er en referanse til vegetasjonen utenfor," forklarer Harden.

Foto: Philippe Harden

Harden innarbeidet undervurderte referanser til 1930-talls design i hele hjemmet - et populært utseende i Frankrike i disse dager, sier han. Her opplyser en messing Flowerpot-lampe spiseplassen; på banketten tilfører et mønstret Jim Thompson-stoff et subtilt spor av art deco-raffinement.

Foto: Philippe Harden

Det er mer ved designernes valg enn bare innfall og wow-faktor. Å bli med i to leiligheter viste seg å være ingen liten bragd, spesielt med tanke på deres relativt små proporsjoner. Med bare 430 kvadratmeter å jobbe med på bakkenivå og 645 på toppen, gravde Harden dypt inn i triksposen sin for å lage et design som var både flytende og funksjonelt. Området under de "flytende" trappene ble holdt tomt for å maksimere plass og skjule lagring. Vinduer og glassdører ble installert for å invitere sollys inn. Og siden renoveringen krevde omlegging av flere rom - ble et soverom en stue, en stuen ble et bad, og så videre - noen få tilpassede møbler bidro til å balansere uvanlig store mellomrom.

En justerbar WO & WÉ-lysekrone bringer lysstyrken til leilighetens skyggefulle trapphus, et rom Harden omtaler kjærlig som "det svarte hullet."

Foto: Philippe Harden

Fremkallende 30-tallet igjen, dekket Harden bakveggen til hovedsoverommet i geometrisk tapet i gull av Au fils des Couleurs.

Foto: Philippe Harden

Hvis det er en regel å låne fra designerboka, er det imidlertid å følge din intuisjon. "Du må gjøre det du føler," sier han. “Når folk er redde for å bruke farger hjemme, forteller jeg dem at det ikke er noen dårlige farger. Noen ganger sier folk at hvis du har et rom med lavt tak, bør du unngå mørke farger og male taket ditt hvitt for å åpne rommet. Disse tingene er ikke sanne. ” Glem de gamle ideene, fortsetter han. "Hvis du vil ha noe, er det bare å gjøre det."

Et stort speil forlenger stuen i overetasjen, et rom som er bygget for å lese, se på TV, og takket være en sjenerøs sovesofa som er vert for gjester utenfor byen. Innvendige vinduer og en glassdør sørger for at naturlig lys flommer over gangen.

Foto: Philippe Harden

"Jeg ønsket å referere til fortiden, men på en minimal og moderne måte," sier Harden om badet, som har et 30-talls-inspirert speil og retro sement gulvfliser ved siden av rent, frills uten kabinett.

Foto: Philippe Harden
instagram story viewer