Se innom Fernando Carunchos Airy Studio i Madrid

Landskapsdesigneren supplerer de skarpe skulpturelle bygningene på dette atelieret med fengende, elegant stramme hager

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i april 2014-utgaven av Architectural Digest.

Liggende ved siden av en knitrende ild i firmaets studio i Madrid, forteller landskapsdesigner Fernando Caruncho om en spansk lignelse. "Det var en mann som ønsket å bygge seg et hjem," sier han. "Han startet med hagen, og deretter bygde han en loggia der han kunne se på hagen. Først senere bygde han et soverom. Kunsten å leve, antyder denne historien, handler ikke om komfort. Det handler om å holde vårt forhold til naturen i sentrum for vår opplevelse. "

I 35 år har elegante Caruncho gjort nettopp det - å plante miljøer som oppmuntrer kontemplasjon, inspirert av hagene der de gamle greske filosofene følte seg i ett med verden og dens rytmer. Nyere arbeider inkluderer eiendommen til det Renzo pianodesignede Botín Foundation-kultursenteret, som åpner i sommer i Santander, Spania, samt private demesnes fra Hellas til Maine. Store eller små, de deler umiskjennelige egenskaper, som dristig velstelte busker plassert som skulpturer og jordbruksavlinger innlemmet i forseggjort strukturert, trossig moderne innstillinger. På en eiendom, for eksempel, veksler enorme parterrer av gylden hvete med bassenger med mørkt vann.

Denne følelsen av drama kan bli funnet i en vest-lommeskala på Carunchos en-acre studioforbindelse, nede i gaten fra huset han deler med sin kone, Maru (eier av hus-og-hagebutikken El Jardinero), og deres to college-alder sønner. Ligger midt i storslåtte boliger med bombastiske gjerder, er forbindelsens gate uventet diskret, så liten at besøkende må bøye seg for å komme inn. "Bare det å senke hodet," sier Caruncho, "markerer begynnelsen på en ny historie og en fornyet visjon."

Snart et stativ av Holm eikedeler, som avslører en ecru-struktur med et tårn i hver ende. Carunchos kontor og arkiver okkuperer den høye, mens ledsageren inneholder et resepsjonsrom. Kobling av tårnene er en åpen trapp foran en grus gårdsplass dannet av tre graduerte, litt overlappende sirkler. Hver runde er et virtuelt rom, sier Caruncho: "Gulvene er grus, taket er himmelen, og veggene er klippet laurbær og buksbom som følger kurvene. "En fontene sentrerer det største segmentet, det rivende vannet forsterkes i spiralene som blir raket inn i grusen hver morgen av designerens personale.

Fremover går Caruncho trappene til en romslig L-formet terrasse som gir en fantastisk utsikt over Guadarrama-fjellene bak komplekset. På dette nivået, forklarer han, tårnene "rammer inn det fjerne landskapet og bringer det nærmere, som du ser på malerier av Masaccio og Botticelli." Fig, granateple og sypresser - ett fantastisk eksemplar av hver - vokser i et studert arrangement som leder øyet til kiosken, en liten bygning i det ene hjørnet av terrassen. "Det er der jeg trekker meg tilbake når jeg trenger tid alene," sier designeren; innsiden er et bibliotek fylt med bøker og fotografier.

Caruncho begynte å utvikle eiendommen på slutten av 1990-tallet. Han hadde nettopp fylt 40 år og lengtet etter et større arbeidsområde som ville imøtekomme hans ekspanderende virksomhet og tjene som en kraftig destillasjon av hagefilosofien hans. (Kunder inkluderer Madrid-dekoratøren Isabel López-Quesada og juveleren i London Cora Sheibani.) Landet han valgte var neppe lovende, "bare jord og noen få eiketrær," sier han. Likevel var det nok, og et konsept utviklet seg. "I to år planla jeg det på papir," minnes han. "Å lage det tok tre til."


  • Bildet kan inneholde vann og trapp
  • Bildet kan inneholde klærklær Menneskeperson Mennesker Utendørs feltoverfrakkedrakt og frakk
  • Dette bildet kan inneholde Architecture Building Flooring Floor Interior Design Indoors Pillar and Column
1 / 11

En dramatisk åpen trapp og en hakket buksbomhekk fremhever atelierets inngangsgård.


Bygningene er vanlige terninger, den eneste utsmykkingen er metallgitter og toppede skorsteiner som minner om middelalderens og mauriske arkitektur. Selv om strukturene fra visse vinkler virker isolerte fra hverandre - beskriver Caruncho dem som "tre steiner i en hage "- de har nettverk med nok trapper og hemmelige passasjer for å gi komplekset følelsen av en Escher tegning.

Spesielt Escheresque er mottakelsesrommet, et delvis underjordisk rom med betongsøyler og svimlende 36 fot høyt tak. "Da Axel Vervoordt kom på besøk i fjor," sier Caruncho, og henviser til den belgiske interiørdesigneren kjent for sin lidenskap for negativ plass, "ble han forbløffet over det han kalte 'tilstedeværelsen av tomrummet'. Denne tomheten er det jeg ønsker for å kunne arbeid."

Mens Carunchos hageprovisjoner gjenspeiler optimismen og åpenheten til landskap som ble skapt i renessans- og opplysningstidene, er studioforbindelsen hans streng og isolert. Få blomster avbryter den grønne paletten: de hvite blomstene på et jordbærtre, de snødekte sprayene av stjernejasmin. Landskapet er rikt på personlige referanser, og henviser til et landsted som tilhørte en av hans bestefedre, selv om det hyller den "lange linje med gartnere som kom foran meg, "sier han, nemlig romlige genier fra det 18. århundre William Kent og Capability Brown og mesteren Russell fra det 20. århundre Side. Til tross for innstillingens skarpe perfeksjon anser Caruncho det som et pågående arbeid. "Jeg liker en uferdig hage, fordi den tillater en å fullføre den i tankene," funderer han. "Det er det hagearbeid for meg egentlig handler om."

instagram story viewer