Inside the Dramatic Renovation of Angus Wilkie and Len Morgan’s Polished Manhattan Penthouse

Antikvitetshandler Angus Wilkie og arkitektdesigner Len Morgan tenker ut en streng sofistikert penthouse på Manhattan som får mest mulig ut av den stemningsfulle utsikten på taket

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i april 2013-utgaven av Architectural Digest.

Trening kan ha utilsiktede fordeler. En morgen for noen år siden, da jeg la ut for en løpetur i Central Park, en dørvakt ved førkrigsbygningen på Manhattans Upper East Side hvor min partner, arkitektdesigner Len Morgan, og jeg bor hvisket: "Penthouse på markedet." Antikvitetsgalleriet vårt, Cove Landing, var nede i gaten (vi har siden gått over til å handle privat og selge på nettet), og vi hadde ikke sett etter å flytte. Men vi var nysgjerrige - i det minste foreløpig. Dette var den samme penthouse hvis radiatorer bare ett år før hadde sprengt en lumsk lekkasje og forårsaket at badet i taket kollapset.

Vi ringte umiddelbart for å se plassen med ett soverom, og det var verre enn forventet: ramshackle, smuldrende vinduer, innkapslede vegger, og bare en enkelt dør som har tilgang til en omsluttet terrasse med rosa fliser som lignet en plate av mortadella. Den var også mindre enn leiligheten vår et gulv under, men vi kunne se potensialet, spesielt på den store terrassen, som ser direkte på den skyhøye kobberkledde kuppelen til St. Jean Baptiste Church - et glimt av Roma ved vår fingertuppene. Som Len bemerket: "Vi kjøpte ikke så mye en leilighet, men heller retten til å bygge om luften på toppen."

Og slik gjorde vi. Len håndterte all arkitekturen, fullstendig rekonstruerte hver vegg og tilpasset hver overflate. Mest dramatisk demonterte han ytterveggene og satte inn en serie på ni par stålrammede glassdører som avslører den vidstrakte skyline og bringer en storbymessig umiddelbarhet inn i leilighet. Han omstøpte badet som et kompakt omkledningsrom, med et nylig avdekket takvindu, og laget det tidligere soverommet skap badekaret, erstatt en solid vegg med en glassdør som nå skiller innendørs og utendørs dusjer på begge side. Vi var i stand til å omdirigere rør og heve taket 18 tommer gjennom, og gjenerobre det gamle ventilasjonsrommet som ble unødvendig ved tilsetning av sentral klimaanlegg.

Len's credo er en streng balanse mellom volum, proporsjon og skala. Ved å flytte åpningene mellom rommene ble sirkulasjonen forbedret. Et gjenvunnet parkettgulv fra 1800-tallet forenet helheten og introduserte en følelse av orden og geometri, forsterket av de hvitmalte trebjelkene som er installert i stuen. En begrenset palett av vegger av kalket og vokset eik og hvite marmorplater ga en komplementær luft av tilbakeholdenhet, samt et selvutslettende bakteppe for den varierte blandingen av antikviteter og sjeldne funn vi samle inn.


  • En George III-sofa med puter i et Fortuny-stoff slutter seg til antikke irske lenestoler i burlapclad og en Silas Seandel fra 1970-tallet ...
  • Et par på 1930-tallet Serge Roche pussede demilune konsoller fra Niall Smith Antiques innebygde bokhyller
  • I det ene hjørnet topper et par kinesiske treskulpturer fra 1800-tallet et engelsk skap.
1 / 10

En George III-sofa med puter i et Fortuny-stoff slutter seg til antikke irske lenestoler med burlap-kledd og et lavt bord fra Silas Seandel fra 1970-tallet. Et André Brasilier-maleri henger over Regency-mantelen fra Chesney's; parkettgulvet fra 1800-tallet er fra Axel Vervoordt.


Vi har eid det meste av tingene våre i årevis, og fra første stund skreddersydd Len plassene spesielt til disse bitene. Som dekorativ kunsthandler har det lenge vært min filosofi å kjøpe møbler som føles ærlige og har gode strukturelle bein. En varm patina, den myke figuren av rikt kornet tre, eller et quirky designmotiv gleder meg. Jeg søker aldri "den perfekte matchen" i et rom og foretrekker å stokke dekk for å oppnå en balanse, en lagdeling av helheten. Min smak går til ukonvensjonelle gjenstander, som stuenes støpeglasskulptur av Rob Wynne og krøllet bronsebord av Silas Seandel. Disse er gruppert med mer tradisjonelle gjenstander, som irske albuestoler fra mahogny fra midten av 1700-tallet dekket av jute som anker rommet med integritet og det nærliggende paret fra 1930-tallet Serge Roche hvite gipskonsoller, med baser i form av vridende tre koffert.

Overfor stuen peisen, som en balanse mellom bredde og skala, satte vi en ruvende sent på 1800-tallet kremmalt bokhylle designet av den engelske arkitekten Alfred Waterhouse. Inneholder masser av store bøker bak glassdører, stykket føltes imponerende, så jeg integrerte små malerier, bluejohn-gjenstander og delft og kinesisk keramikk, og skaper en kuriositet-effekt. Dørene er ofte åpne - når alt kommer til alt er ingenting verre enn et statisk rom uten små gleder.

Det er ikke plass til avfall i en liten leilighet, og hver tomme av oss er utstyrt like effektivt som en yacht. På kjøkkenet, som ble unnfanget for å imøtekomme vårt ovale George III-bord og fire midcentury Hans J. Wegner-stoler, kjøleskap, pantry og oppbevaringsskap er skjult bak dører; til og med en grunne joggetur som delvis skiller området fra stuen, ble brukt til å lage en nisje med hyller for å vise en samling Wedgwood-plater. Soveromets franske dører, innrammet av gardiner av brodert lin som har en mykgjørende effekt, utvider visuelt plassen ut til terrassen og den praktfulle kirkekuppelen.

På mange måter er hjertet av leiligheten terrassen. Brede ipe-brett ligger langs sitteplassen, mens skarp hvit grus definerer hagesonene. Plantemaskiner fylt med buksbom, urter og epletrær punkterer vidstrakten, og en liten uendelig fontene gurgler mykt. Det er et magisk sted å underholde, spesielt om kvelden, da det indre av hjemmet vårt begynner å gløde og skyggene til de omkringliggende hustakene svakt sakte i skumringen.

instagram story viewer