Kunstner Olafur Eliassons første bygning er en meditasjon om lys og miljø

Eliasson og Sebastian Behmann med Studio Olafur Eliasson designet hovedkvarteret for Kirk Kapital i Danmark, og den resulterende strukturen ser ut som et slott på vannet

Gjemt bort i havnen i Vejle i Sør-Danmark, forbi rader med industribygninger, siloer og lager, vokser en slottlignende struktur opp av vannet. Langtfra ser massen av buet murstein og glass ut til å være noe mer enn en stor skulptur, men avslører det ved nærmere undersøkelse å være okkupert, et skjæringspunkt av abstrakte trommer gjenget med glassbånd som kobles til fastlandet ved hjelp av en gangbro. Første etasje med dobbel høyde er åpen, slik at lys, lyd og vind kan passere fritt gjennom kolonnene. Hvert skritt i en ny retning og hver sving i hodet gir et nytt perspektiv; det er ikke bare en ideell vinkel å ta i seg strukturen. Selv passering av bare minutter vil endre ens oppfatning av rommet, når solen skifter for å forlenge skyggene og lyse opp det glitrende vannet under når det forsvinner mot bygningen. Det er en poetisk ro i strukturen, og ikke en lat detalj. Selv de flerfargede mursteinene tjener en funksjon. Man kan lett feile strukturen til et museum, et fyrtårn eller en offentlig skulptur, men det er faktisk overraskende nok en kontorbygning.

En nærmere utsikt over Fjordenhus.

Foto av Anders Sune Berg. Bilde med tillatelse fra Studio Olafur Eliasson.

Å se oppover på strukturen gir et helt annet perspektiv.

Foto av Anders Sune Berg. Bilde med tillatelse fra Studio Olafur Eliasson.

Fjordenhus, som det heter, er den første komplette strukturen designet av dansk og islandsk kunstner Olafur Eliasson og teamet hans, Studio Olafur Eliasson. Bestilt som det nye hovedkvarteret til Kirk Kapital, tillot strukturen Eliasson og hans kreative partner, arkitekten Sebastian Behmann, og deres team å påkalle år med forskning og eksperimentering om natur og miljø for å konseptualisere Fjordenhus, som markerer starten på en ny retning for studio. Eliasson og Behmann har bidratt med ideer til andre arkitektoniske prosjekter, men Fjordenhus sørget for mulighet til å ta full kreativ og konseptuell kontroll av en struktur, fra arkitekturen og interiøret til belysning, møbler og stedsspesifikke kunstverk. "Vi ønsket å designe et møbelsystem som respekterer og støtter den generelle ideen til bygningen, om å være omgitt av dette enorme miljøet," sier Behmann i en video om prosjektet. "Det handler om å designe opplevelsen, som veileder deg og gir deg historien om bygningen," legger Eliasson til.

Første etasje med dobbel høyde er tilgjengelig for publikum, mens de øvre tre etasjene er okkupert av Kirk Kapital.

Foto av Anders Sune Berg. Bilde med tillatelse fra Studio Olafur Eliasson.

For å illustrere denne effekten, og for å holde fast i strukturens omfavnelse av buede overflater og linjer, tok teamet det bevisste valget om å lage runde bord som inviterer til samarbeid og dialog. Sitteplanen ble utformet slik at kolleger møter hverandre i stedet for å jobbe mot hverandre, selv om det absolutt er muligheter for ensomt arbeid. "Det sosiale livet på et kontor, og hvordan man kan opprettholde en sunn atmosfære når det gjelder deling av rom, var en del av møbeldesignet," forklarer Eliasson. "Det runde bordet folk jobber rundt introduserer ikke det samme hierarkiet som et rektangulært bord der noen er i spissen. Og i den forstand får designen en skandinavisk ambisjon om å støtte den sosiale komponenten i et arbeidsmiljø. "

Eliasson og teamet hans designet møblene for å utfylle bygningens sirkulære motiver.

Foto av Anders Sune Berg. Bilde med tillatelse fra Studio Olafur Eliasson.

Ved utformingen av strukturen tok Eliasson, Behmann og teamet det eksisterende miljøet nøye i betraktning. "Vi eksperimenterte tidlig med hvordan vi skulle lage en organisk bygning som ville svare på tidevannet og strømmen. fjorden, og til de kortvarige egenskapene til dagslys, som endrer seg på forskjellige tidspunkter av dagen og året, "forklarer kunstner. Målet var å skape et rom som inkorporerte ikke-kvantifiserbare materialer som lyd, luft, lys og andre naturlige elementer, i stedet for å jobbe rundt dem. "Første etasje er offentlig tilgjengelig, og det er virkelig et rom der du ikke gjør mer enn å føle deg vinden som blåser gjennom, temperaturen, de atmosfæriske forholdene og ser på overflaten av vann. Den introduserer forholdet mellom strukturen og bymiljøet, sier Eliasson.

Fjordhvirvel, 2018, et stedsspesifikt kunstverk laget av Eliasson av rustfritt stål, farget glass og lysdioder.

Foto av Anders Sune Berg. Bilde med tillatelse fra Studio Olafur Eliasson.

Det samme arbeidet som ovenfor, opplyst om natten.

Foto av Anders Sune Berg. Bilde med tillatelse fra Studio Olafur Eliasson.

Man kan være tilbøyelig til å kalle Fjordenhus for et rent arkitekturarbeid, selv om det hverken var Eliassons eller klientens intensjon. Snarere nærmet kunstneren å skape strukturen som et kunstverk. "Kunst og arkitektur er to fundamentalt forskjellige språk," forteller kunstneren AD. "Du kan si at det er litt som to land som snakker forskjellige språk, men de kan fortsatt snakke om det samme på sine respektive språk. Og når det lykkes, tenker jeg hva de kan forsterke hverandre for å oppnå det ingen av dem kan gjøre alene. "Behmann legger til," For oss er Fjordenhus et prosjekt der kunstnerisk tenking inspirerer arkitektonisk design. "

De dobbeltbuede, 3-D-formede vinduene samsvarer nøyaktig med strukturens geometri, og i noen områder ble roterende dører introdusert. Alt er flislagt av design, ettersom veggene ikke inneholder noen rette vinkler.

Foto av Anders Sune Berg.

For at et prosjekt som dette skulle bli til, var Eliasson og Studio Olafur Eliasson heldige å ha en kreativ partner som delte sin visjon og med vilje valgte en kunstner til å designe rommet. Kunstneren bemerker at for at en bygning som denne skal lykkes, må engasjementet for kunst i arkitekturen komme fra både designteamet og klienten; det må være en overlapping mellom ønskene og agendaen på begge sider. "De var veldig våge i å be en kunstner bygge en bygning som aldri har gjort det før, men de var villige til å gjøre det," sier Eliasson. "Elementet av risiko er en viktig del av denne historien."

instagram story viewer