David Chipperfield forklarer sitt design for Berlins James Simon Gallery

Det helt nye galleriet på 150 millioner dollar løfter sitt offentlige rom, samtidig som det oppfordrer lånetakerne til å tenke nytt over hva et museum er, og for hvem det eksisterer

Når de nærmer seg fra sør, vil besøkende til Berlins Museum Island møte en glitrende steinmasse som stiger fra Kupfergraben-kanalen. Som om Parthenon ble bleket og skutt gjennom et slankende filter, den nye James Simon Gallery på 150 millioner dollar av britisk arkitekt David Chipperfield er både majestetisk og kommanderende, en hybrid av nyklassisistisk og moderne design.

Museum Island består av fem museer, inkludert Pergamon, og ble bygget stykkevis gjennom det 19. og begynnelsen av det 20. århundre, bare for å bli bombet under andre verdenskrig. Å rekonstruere øya har vært en like møysommelig og kontroversiell prosess, med både designstiler og samfunnsbehov som har skiftet gjennom flere tiår.

Som inngangsport til Museum Island er James Simon Gallery en kjernekomponent i en hovedplan utarbeidet av Chipperfield og godkjent av byen i 1999. Planen vil "strekke generasjoner framover," ifølge Michael Eissenhauer, generaldirektør for National Museer i Berlin, og neste faser inkluderer bygging av en serie underjordiske tunneler som forener museer. Den arkeologiske promenaden, som tunnelenettverket heter, vil debutere sin første seksjon når galleriet - nå 20 år i ferd - åpner for publikum i midten av juli.

Et blikk inne i galleriet, som har en elegant, minimalistisk følelse av designet.

Selv om Chipperfield er en lokal favoritt i Berlin (både det tilstøtende Neues Museum og Gallery bygge Am Kupfergraben over kanalen med hånden), var James Simon Gallery ikke uten snarer. Etter en obligatorisk overhaling av design etter utbredt offentlig kritikk i 2006, er galleriets endelige form en defensivt kulturelt tempel som heises høyt fra bakken og sitter stoisk med utsikt over motivene sine på en stein sokkel.

Mens de er elegante i sin slanke form med dobbel høyde, genererer galleriets kolonnader et uunngåelig dobbeltbilde av Nazistiske møteplasser bygget av Albert Speer. "Du setter mer enn et par kolonner på rad, og plutselig symboliserer bygningen din noe annet," forklarer Chipperfield som svar på likheten. "Min klient liker at jeg kan komme unna med det, fordi jeg er en britisk arkitekt, ikke en tysk."

Gallerirommet er flyttet ned fra gaten, noe som gir mer offentlig plass over det med rikelig med naturlig lys.

Etter å ha skalert de tre trappene opp til hovedinngangen, må besøkende lirke opp galleriets heftige dører for å bli tatt opp i et mildere rike innendørs. Den glamorøse betong foajeen på stedet vrimler med glitrende aksenter, inkludert marmor billettdisker, polstrede skinnbenker og kledde kobberlofter. Drenket i lys takket være gulv-til-tak-vinduene som løper gulvet, dette rommet oppfordrer besøkende til å somle - en viktig del av bygningens "programløshet", ifølge Chipperfield.

"Museer var en gang lukkede bokser isolert fra verden, men dagens museer må være dynamiske sosiale rom," gjenspeiler Chipperfield, som har total tillit til galleriets amorfe program i ettertid, selv om dette ikke alltid var tilfelle: "Vi var bekymret for at det ville være en handleliste med diverse funksjoner." Men ved å skyve kjernen galleriets funksjoner - auditoriet, garderoben og midlertidige utstillingslokaler - inn i bygningens nedre nivåer, dets viltvoksende inngangsnivå og utendørsterrassen blir offentlig bytte.

Fra billettdisken gutter tidsbevisste turister litt tid med Pergamon, hjemmet til mange av de tusenvis av gjenstander donert til Museum Island av kulturfilantropen James Simon (navnet på dette galleriet), kan dra rett på for direkte tilgang til museet gjennom et komisk lite dør. Tilsynelatende gravd ut fra det meislede murverket rundt det, er denne inngangen et frekk trekk forbi Chipperfield, som bekrefter at Pergamon er "mobbingen på Museumsøya", og dens krympe inngangsparti er bare ørkener.

Museet ligger langs Spreekanal, en vannkilde som skjærer gjennom Berlin.

De med mer tid på hendene kan vandre langs terrassen, som er skilt ut fra bygningens indre av to lag glass som dyrker en uskarp følelse av innendørs og utendørs plass. En trapp fører ned fra terrassen til vannet, og slutter med en pirrende stein "dock" som klemmer bygningens elegante vinkler. Dessverre vil besøkende ikke få lov til å komme inn på dette rommet, og heller ikke båter kan avlevere museumsbesøkende. Med økende støtte for en plan for å gjøre kanalen om til en gigantisk svømmesone, å blokkere tilgangen til vannet er en uheldig beslutning for en by som er så nyskapende med sine offentlig område, og en skuffelse for et galleri som har som mål å gjøre det samme.

I underetasjen er den overdådige garderoben og gavebutikkensemblet, hvis gulv, tak og skrivebord er laget av røkt eik og europeisk valnøtt, som gir luften til en eksklusiv sveitsisk hytte. Herfra fører en mesanin kledd i perforert tre inn i det dramatiske auditoriet med 300 seter, elegant montert i det konkave rommet under den store trappen. Tre-trifecta fortsetter, med kirkebenklignende seter, gulv og scene som alle smelter sammen under et baldakin av bølgende betong kledd i smidig eik. Det er en fantastisk plass, både staselig og intim, og vil uten tvil tjene som et stort bidrag til Berlins myldrende kulturtilbud.

I kjelleren forsvinner skyggespillet og lysheten på de øvre nivåene under den overveldende grå betongen og det tunnellignende midlertidige utstillingsområdet. Dunkelheten er en uunngåelig konsekvens av å flytte bygningens utstillingsområde, en gang betraktet som toppunktet på museet, under jorden. Men på denne måten løfter James Simon Gallery sitt offentlige rom til et skinnende lys. Ved å dedikere et så alvorlig rom for lek, oppmuntrer det oss til å tenke nytt over hva et museum er, og for hvem det eksisterer - selv til tross for den mørke historien det kanskje husker.

instagram story viewer