Această casă modernistă de plajă din lemn este cocoțată pe vârful nordic al coastei daneze

Skagen, cel mai nordic oraș din Danemarca, se află pe o peninsulă lungă, flancată de plaje care ies între două mări. Stând la vârful său, se pot urmări valurile din zona marină Kattegat care se prăbușesc în apele din Marea Nordului.

Arhitectul Mathias Brockdorff a petrecut vacanțe în copilărie acolo și acum a construit o casă pe dune, care este în același timp tradițională și modernă. În interior, casa este un loc ideal pentru ca familia sa extinsă să se reunească. În ceea ce privește exteriorul, pereții vopsite și acoperișul din stuf sunt o sărbătoare a așa-numitei perioade negre din Skagen din anii 1870, timp în care au fost refăcute construcții cherestea carbonizate din numeroasele naufragii din apropiere case.

„Skagen este doar un loc frumos”, spune Brockdorff. „Am venit aici foarte mult când eram tânăr. Părinții mei au o casă mică, dar are doar 35 de metri pătrați și se află într-o zonă izolată. Am început primele schițe cu trei sau patru ani în urmă, dar adevăratul punct de plecare a fost extinderea familiei. Am doi copii acum, iar sora mea tocmai a avut unul, așa că am vrut să creez o casă mai mare unde să ne adunăm [dar] să o facem în modul potrivit, la momentul potrivit, cu banii corecți ”.

El a proiectat casa prin propria sa firmă, MDB Works. „Este o companie mică, doar eu, care face proiecte conduse de entuziasmul și pasiunea mea pentru arhitectura excelentă”, spune el. Construcția acestei noi case a durat un an, deseori supravegheată de părinții lui Brockdorff.

În interiorul locuinței, Brockdorff a creat o serie de zone care favorizează un sentiment de deschidere. Bucătăria, situată la câțiva centimetri de punctul central al clădirii, este inima sa intenționată. Acest lucru se datorează faptului că a fost atât de important să ne putem întâlni cu prietenii și familia - în special în jurul orelor de masă.


  • Casa pe plaja
  • Casa pe plaja
  • Casa pe plaja
1 / 10

Acoperișul din stuf și exteriorul din lemn vopsit în negru leagă casa de istoria orașului Skagen, unde lombele carbonizate de la naufragii erau deseori folosite pentru a construi case.


În general, locuința este un loc în care toată lumea se poate simți relaxată, în special oaspeții intenționați de Brockdorff. Arhitectul a adăugat un tavan acustic pentru a atenua zgomotul în lumina tinitusului tatălui său. Mai mult, ținând cont de faptul că tinerii nu vor să-și petreacă tot timpul cu părinții, el a creat o zonă în care se pot retrage cu iPad-urile și jucăriile lor. Conectivitatea sa la centrul casei asigură faptul că acestea se vor simți totuși parte a oricărei întâlniri.

În zilele calde, viața curge ușor pe terasă. Plaja este la doar câțiva pași, iar terenul din jur face parte dintr-o rezervație naturală protejată. „Știu că este un clișeu, dar casa chiar a fost creată din interior spre exterior”, spune Brockdorff. „Sentimentul potrivit căruia ai putea să te duci și să stai sub un copac, era foarte important pentru mine.”

instagram story viewer