Moderna lesena hiša na plaži stoji na severni konici danske obale

Skagen, najsevernejše mesto na Danskem, leži na dolgem polotoku ob plažah, ki štrlijo med dvema morjema. Stoječi na njeni konici lahko opazujemo valove z morskega območja Kattegat, ki se spuščajo v vode iz Severnega morja.

Arhitekt Mathias Brockdorff je tam preživel otroške počitnice, zdaj pa je na sipinah zgradil hišo, ki je hkrati tradicionalna in moderna. V notranjosti je dom idealen kraj za druženje njegove širše družine. Kar zadeva zunanjost, so poslikane stene in slamnata streha praznovanje tako imenovanega črnega obdobja Skagen iz sedemdesetih let 20. stoletja, med katerim so bili predelani zogleni les iz številnih bližnjih brodolomov domove.

"Skagen je čudovit kraj," pravi Brockdorff. »Ko sem bil mlad, smo tu veliko prihajali. Moji starši imajo majhno hišo, vendar je le 35 kvadratnih metrov in [je] na osamljenem območju. Prve skice sem začel že tri ali štiri leta nazaj, toda resnično izhodišče je bila širitev družine. Zdaj imam dva otroka, moja sestra pa je pravkar imela enega, zato sem hotel ustvariti večjo hišo, kjer bi se [lahko] zbrali - a to naredite na pravi način, ob pravem času, s pravim denarjem. "

Hišo je zasnoval prek lastne firme, MDB deluje. "To je majhno podjetje, samo jaz, ki dela projekte, ki jih vodi moje navdušenje in strast do odlične arhitekture," pravi. Gradnja tega novega doma je trajala eno leto, pogosto so ga nadzirali Brockdorffovi starši.

V bivališču je Brockdorff ustvaril vrsto con, ki spodbujajo občutek odprtosti. Kuhinja, ki se nahaja v nekaj centimetrih od osrednje točke stavbe, je njeno namensko srce. To je zato, ker je bilo tako pomembno, da se lahko družimo s prijatelji in družino - zlasti ob obrokih.


  • Hiša na plaži
  • Hiša na plaži
  • Hiša na plaži
1 / 10

S slamnato streho in črno pobarvano leseno zunanjost hišo povezujejo z zgodovino Skagena, kjer so za gradnjo domov pogosto uporabljali zoglenele ledvene stene.


Na splošno je dom kraj, kjer se lahko vsi počutijo sproščeno, še posebej gostje Brockdorffa. Arhitekt je dodal zvočni strop za dušenje hrupa v luči očetovega tinitusa. Še več, ne glede na to, da mladi ne želijo ves čas preživeti s starši, je ustvaril območje, na katerem se lahko umaknejo s svojimi iPadi in igračami. Njegova povezanost s središčem doma zagotavlja, da se bodo kljub temu še vedno počutili kot del katerega koli druženja.

V toplih dneh življenje zlahka steče na teraso. Do plaže je le kratek sprehod, okoliško zemljišče pa je del zavarovanega naravnega rezervata. "Vem, da gre za kliše, toda hiša je resnično nastala od znotraj," pravi Brockdorff. "Ta občutek, da bi lahko šel in sedel pod drevesom tam zunaj, je bil zame zelo pomemben."

instagram story viewer