Očarljivo 200 kvadratnih metrov veliko stanovanje na levem bregu Pariza

Lahko domnevate, da bi bilo 200 kvadratnih metrov veliko stanovanje dom študenta na proračun ali morda kratkoročni najem za popotnike. To stanovanje pa pripada uspešni podjetnici, ki živi zunaj Pariza in je potrebovala majhen pied-à-terre v prestolnici. Pauline Lorenzi-Boisrond je bila pooblaščena za prenoviti studio na ulici du Cherche-Midi. "V Pariz redno prihaja zaradi dela, vendar se je naveličala brezosebnih hotelskih sob, kjer ne more pustiti svojih stvari od enega obiska do drugega," Pauline, notranja oblikovalka in ustanoviteljica Studio Ett Hem, pojasnjuje. "Želela je svoj majhen apartma v predelu Saint-Germain-des-Prés." Ett hem v švedščini pomeni "hiša". To je res primerno ime za oblikovalca, ki ima nalogo premagati omejitve prostora in poudariti njegove domače čare.

V skladu s ciljem ustvariti občutek hotelskega apartmaja je Studio Ett Hem ustvaril majhen, večnamenski vhodni hodnik, ki rešuje tudi omejitev, ki jo povzroča poševna nosilna stena. Stena, ki poteka vzdolž ene strani prostora, vključuje vrsto vrat omar - nekatera so dekorativna, druga funkcionalna. En sklop pa vodi v kopalnico stanovanja. Na desni je elegantna, a diskretna kuhinja na eni strani spalnega dela, ločena s pregrado iz lesa in stekla.

Učinkovita kuhinja vključuje hladilnik, kuhalno ploščo z dvema gorilnikoma, majhno korito, skrito mikrovalovno pečico in shrambo. »V majhnih prostorih se pogosto bojimo ustvariti cone, vendar razlikovanje funkcij in namestitev kroženja nasprotno intuitivno razširita prostor,« pravi Pauline. Pregrada iz lesa in stekla definira dvojni vhodno-kuhinjski prostor in ga loči od mirnejšega dela prostora, vendar s svojimi zaobljenimi oblikami to mejo tudi ublaži. Ker morajo prostori v majhnih stanovanjih pogosto opravljati več funkcij, je ta jedilnica postavljena pod okno, kjer je naravna svetloba priročna tudi, ko opravlja svojo drugo vlogo, kot je pisarna.

Lepa 19thtalne ploščice iz stoletja in kamin so bili prvotni v stavbi. V celotnem podstrešju je prisoten diskretno integriran prostor za shranjevanje, včasih poudarjen z bronastimi medeninastimi detajli.

Čeprav so bili deli stavbe v slabem stanju, je bil Studio Ett Hem odločen ohraniti in ponovno uporabiti čim več obstoječe enote. V spalnem delu so ohranjene stare talne ploščice majhen črni kamin kar daje stanovanju dodatno dozo osebnosti. Njegov kamen je navdihnil tudi marmor Saint Laurent na kuhinjskem pultu, majhni mizni plošči in nišah ob postelji. »Ta elegantna temno črna z zlatimi žilami je ena od barv, ki smo jih odkrili v tem stanovanju skupaj s temno rdečo talnih ploščic. Uporabili smo ga v tkanini banketov v jedilnici, ki združuje vse barve stanovanja.” Paleta blaga vključuje črno (za marmor), bronasta za grelne rešetke in roza za niše v vzglavju in obrobe blazin – roza, ki prav tako spominja na ploščice.

Izziv je bil povečati majhen prostor. Z jasno ločitvijo spalnega prostora od vhodne kuhinje se stanovanje – presenetljivo – zdi večje.

Barvna paleta stanovanja vključuje tudi dve svetlo modri, kot jih vidimo v vhodno-kuhinjskem prostoru. »Niti pregloboko niti premočno, od tal do stropa,« pravi Pauline. "Zagotavlja bolj svetleč občutek na tem območju, ki se zdi kot majhna škatla." Les, zastopan v konstrukcijskih nosilcih in podih, je preprosto odstranjeni in lakirani ali predstavljeni v staromodni obliki parketa v obliki ribje kosti in letvic, ki elegantno ponazarjajo Haussmann era. Zaokrožujejo značaj tega majhnega studia. »Les je v strukturi objekta vseprisoten, zato je bilo treba celoti dati svoj značaj. Hkrati se odločimo za skrijte shrambo na vidnem mestu,« pravi Pauline. Ali pa ga vsaj skrijte za diskretna vrata. "Vse, kar vam ni treba videti, a morate imeti", je tukaj, pojasnjuje. Rezervoar za toplo vodo, pralni stroj, ogrevalni sistem in celo kopalnica stojijo za oblikovanim lesenim delom in elegantnimi vrati, ki so mešanica prefinjenega sloga in preprostega šarma.

instagram story viewer