Група Бјарке Ингелс претвара напуштену болницу у нови музеј избеглица у Данској

На месту избегличког кампа Оксбøл, БИГ је користио кортен челик да повеже две одвојене болничке зграде док их је пренаменио у музеј. Све фотографије: Расмус Хјортсхој, љубазношћу БИГ-а.

У Оксбøлу, на месту највећег избегличког кампа из Другог светског рата у Данској, постоји само неколико преосталих структура које идентификују шта је то подручје некада било. Сада, Бјарке Ингелс група (БИГ) је адаптирао једну од неколико преосталих зграда, стару болницу, у музеј како би заувек обележио догађаје који су се десили на тој локацији.

Простирући се на 17.222 квадратна стопа, нови Музеј избеглица Данске, назван Флугт, прича причу о кампа, и одаје почаст универзалним борбама оних, како историјски тако и садашњих, расељених из својих домови. Институција настоји „дати глас и лице онима који су били приморани да напусте своје домове“, рекао је Клаус Кјелд Јенсен, директор музеја, у изјави.

Двориште је дизајнирано од стране ВЕЛИКОГ пејзажног уређења, а усредсређено је на мали базен са огледалом који одражава небо.

Задатак да реконфигурише две одвојене зграде које су некада чиниле медицинску установу, БИГ је повезао различите структуре са закривљеном запремином од кортен челика, чија зарђала ћилибарска боја лако допуњује црвену циглу првог болница. „Осмислили смо архитектонски оквир који повезује прошлост са садашњошћу са новим зграда директно обликована њеним односом према историјској згради болнице избеглица из Другог светског рата камп," Бјарке Ингелс, оснивачки партнер БИГ-а, наводи се у саопштењу.

Волумен се суптилно повлачи према улици како би призвао гостољубиво присуство за посетиоце и покровитеље, а такође додаје 5.382 квадратна метра корисног простора музеју. Додатак споља личи на затворени улазни хол, мада ће када уђу, посетиоци музеја пронаћи а стаклени зид од пода до плафона који открива заштићено двориште које гледа на шуму у којој је камп користио бити.

Унутар музеја изложбени простори заузимају већи део северног крила, а јужно крило садржи флексибилну конференцијску салу, објекте само за особље, кафић и мање изложбене просторе. Да би се направио простор за ове нове објекте, већина првобитних болничких соба је срушена, иако су неки од унутрашњих зидова сачувани. Оба крила користе исту материјалност - беле зидове, плафоне са дрвеним гредама и подове од жуте цигле - за даље повезивање некада одвојених структура.

Изложбене хале обележавају историју кампа.

Основан 1945. године, логор је некада имао до 37.000 избеглица и обухватао је колибе, позориште, школу и бројне цркве поред болница. Иако је већина ових структура одавно нестала, очување болничких зграда не само да штити историју локације, већ и продужава њен век. Заузврат, ово смањује отпад, чува ресурсе и минимизира угљенични отисак из конструкције.

instagram story viewer