Шармантан стан од 200 квадратних стопа на левој обали Париза

Можете претпоставити да би стан од 200 квадратних метара био дом студента на буџет или можда краткорочни најам за путнике. Овај стан, међутим, припада успешној пословној жени која живи ван Париза и којој је потребан мали пиед-а-терре у престоници. Полин Лоренци-Боарон је наручена да реновирати студио на улици ду Цхерцхе-Миди. „Она редовно долази у Париз на посао, али се уморила од безличних хотелских соба у којима не може да остави своје ствари из посете у посету“, каже Паулине, дизајнер ентеријера и оснивач Студио Етт Хем, објашњава. „Желела је свој мали апартман у области Сен Жермен де Пре. Етт хем значи „кућа“ на шведском. То је заиста прикладно име за дизајнера који има задатак да превазиђе ограничења простора како би открио његове домаће чари.

Пратећи циљ да створи осећај хотелског апартмана, Студио Етт Хем је креирао мали, мултифункционални улазни ходник који такође решава ограничење које ствара коси носећи зид. Зид, који се протеже дуж једне стране простора, укључује низ врата ормара - нека су декоративна, друга функционална. Један сет, међутим, води у купатило стана. На десној страни, елегантна, али дискретна кухиња налази се на једној страни спаваће собе, одвојена преградом од дрвета и стакла.

Ефикасна кухиња укључује фрижидер, плочу за кување са два горионика, мали судопер, скривену микроталасну пећницу и складиште. „У малим просторима често се плашимо да створимо зоне, али разликовање функција и уградња циркулације контраинтуитивно проширују простор“, каже Паулине. Преграда од дрвета и стакла дефинише двоструки улазно-кухињски простор и одваја га од мирнијег дела просторије, али његови заобљени облици такође омекшавају ову границу. Пошто простори у малим становима често морају да испуњавају вишеструке функције, ова трпезарија је смештена испод прозора где је природно светло такође згодно када игра своју другу улогу, као канцеларију.

Прелепа 19тх-вековне подне плочице и камин су оригинални за зграду. У целом поткровљу је присутна дискретно интегрисана остава, понекад наглашена детаљима од бронзаног месинга.

Док су делови зграде били у лошем стању, Студио Етт Хем је био одлучан да сачува и поново искористи што је више могуће постојеће јединице. Подне плочице из тог периода су очуване у спаваћој соби као што јесу мали црни камин што стану даје додатну дозу личности. Његов камен је такође инспирисао мермер Саинт Лаурент на кухињској радној површини, малој површини стола и нишама поред кревета. „Ова елегантна дубока црна са златним жилама једна је од боја које смо открили у овом стану, заједно са тамноцрвеним подним плочицама. Користили смо га у тканини банкета у трпезарији, која спаја све боје стана.” Палета тканине укључује црну (за мермер), бронза за решетке за грејање и розе за нише узглавља и цеви јастука - ружичаста која такође подсећа на плочице.

Изазов је био максимално искористити мали простор. Јасно одвајајући простор за спавање од улазне кухиње, стан се - изненађујуће - осећа већи.

Низ боја стана такође укључује две светло плаве боје, као што се види у улазном делу кухиње. „Ни предубоко ни прејако, од пода до плафона“, каже Полин. „Пружа сјајнији осећај овој области, која се осећа као мала кутија.“ Дрво, заступљено у конструкцијским гредама и подовима, је једноставно скинут и лакиран или представљен у старомодном облику паркета рибље кости и лајсни који елегантно враћају Хауссманну ере. Они употпуњују карактер овог малог студио апартмана. „Дрво је свеприсутно у структури објекта, па је било неопходно дати карактер целини. Истовремено, ми бирамо да сакрити складиште на видном месту“, каже Паулине. Или, барем, сакријте га иза дискретних врата. „Све што не морате да видите, али морате имати“ је овде, објашњава она. Резервоар за топлу воду, машина за прање веша, систем грејања, па чак и купатило налазе се иза профилисане столарије и елегантних врата која су мешавина префињеног стила и једноставног шарма.

instagram story viewer