'Rebecca' äger rum i Ultimate English Estate

Att skapa Manderley - den verkliga stjärnan i den nya Netflix-anpassningen av Hitchcock-klassikern - produktion designer Sarah Greenwood och dekoratör Katie Spencer sydd ihop flera stora, historiska bostäder

Kärnan i kritiken mot den nya Netflix-anpassningen av Rebecca är att filmen med Lily James och Armie Hammer lever helt enkelt inte upp till sin föregångare, 1941-vinnaren för bästa bild regisserad av Alfred Hitchcock, producerad av David O. Selznick, och med Laurence Olivier och Joan Fontaine i huvudrollen. Detta är sant. Det är också berättelsens tema. Titeln Rebecca var den första frun till Maxim de Winter (Hammer), och efter hennes död lurar hennes närvaro fortfarande i varje hörn av hans gods, Manderley, även när han tar hem en ny fru (James) från en virvelvind sommarromans i Monte Carlo.

Fru. de Winter och Maxim de Winter träffas i södra Frankrike, som sköts på plats och fick se ut som om de var "badade i idyll", säger Greenwood. Tillbaka i England försökte de skjuta på gråa dagar, men sommarsolen stod ofta i vägen.

Med tillstånd av Netflix

Även om Rebecca inte lever, är hon fortfarande en stor karaktär i berättelsen, och det är också huset. I själva verket är båda kanske mer dynamiska än Maxim eller den andra fru. de Winter. Den ursprungliga 1938-romanen av Daphne du Maurier börjar berömt med raden "I går kväll drömde jag att jag åkte till Manderley igen" som båda filmerna, och handlingen skulle helt enkelt inte fungera i något mindre än en storslagen, överdådig bostad som gränsar till besatt. I lite filmmagi filmades Hitchcock-versionen i tidigare Selznick International Studios i Culver City, Kalifornien, (Borta med vinden var också) men den fiktiva Manderley ligger vid kusten i Cornwall, England.

Regissör Ben Wheatley ville ha Mrs. de Winter (Lily James, vänster) "att ha en känsla av vördnad och förvåning" när hon kom till Manderley med Maxim (Armie Hammer, höger), säger Greenwood.

Foto: Kerry Brown / Netflix

Den här gången produktionsdesignern Sarah Greenwood och dekoratören Katie Spencer (som båda är) sex gånger Oscar-nominerade) tog en annan inställning och filmade på plats i åtta olika hem och gods i England. Om det verkar som många olika ställen att sy ihop efter produktion, så var det, men det var inte så mycket av en utmaning som du kanske tror. "Normalt är en mycket viktig del av vårt jobb att ge geografi till en plats", berättar Greenwood AD. "Men i det här fallet handlade det faktiskt om att bryta geografin." Fru. de Winter (hennes förnamn anges inte) blir aldrig riktigt bekväm i sitt nya hem. ”Hon hittade alltid rätt. På ett sätt skulle vi publiken också ha den svårigheten. ” Och som skulle ha varit sant för Manderley, The historiska bostäder där filmen spelades in har en sammanslagning av arkitektur från olika tider perioder. ”De bygger alla på av olika generationer. Du kan verkligen få denna riktigt typ av otrolig ojämn harmoni i dessa hus. ”

För yttre skott använde de Cranborne Manor i Dorset, England, vilket Greenwood säger har aldrig sett på film förut och var perfekt eftersom det var "Lite dyster på ett roligt sätt trots att det var vackert." Mapperton House, också i Dorset, användes för sin “vackra typ av nedsänkt trädgård, som var i faktiskt byggd på 20-talet ”, medan Petworth, ett herrgård från 1600-talet, förvandlade museum där målaren J.M.W. Turner besökte och arbetade ofta, förutsatt att en skulpturgalleri. För den steniga, förödande klippan gick de mot Hartland Quay i North Devon och byggde utsidan av ett mystiskt litet båthus (interiören skapades i en studio). Huvuddelen av interiören, som en lång korridor som leder till Rebeccas tidigare sovrumssvit och en stor hall där de Vintrarna är värd för en olycklig boll, filmades på Hatfield House i London, vilket har sett i många produktioner Inklusive Favoriten. ”Det har bara lager och karaktärsskikt och fantastiska porträtt. I det här fallet har du alla dessa porträtt och det är denna idé att hon tittar på och tittar vart hon än går, säger Greenwood.

”Vi bestämde oss för att sätta in den här typen av spegelsal som porten. Det handlade om att desorientera fruens karaktär. de Winter. Vi hade en tvåvägsspegel att skjuta igenom, och för den sista scenen mellan henne och fru. Danvers, i mitt sinne kunde du inte få ett dåligt skott, säger Greenwood.

Foto: Kerry Brown / Netflix

Den mest övertygande delen av det psykologiska dramat är hushållerskan, fru. Danvers, spelad av Kristin Scott Thomas. Hon är särskilt dedikerad till att göra Mrs. de Winter känner sig ovälkomna och bevarar minnet av Rebecca, och hon underhåller till och med noggrant Rebeccas sovrum som "ett mausoleum", säger Greenwood.

Rebeccas perfekt bevarade, blå och silvertonade rum.

Foto: Kerry Brown / Netflix

Detta byggdes på en uppsättning och har en slags silverfärgad ton som kontrasterar mot de rikare skogarna och de röda i resten av huset. ”Vi lägger silke på väggarna. Det ser ut som att det är under vattnet, den kalla åtstramningen av det, säger Greenwood, och om du tittar på filmen ser du hur passande behandlingen är för den osynliga huvudpersonens rum.

instagram story viewer