Jason Stathams Malibu Beach House förkroppsligar sin anslutning till naturen

Den engelska skådespelarens makeover av ett surfhem innehåller massor av danska midcentury-möbler och hans egen fotografering

För den engelska skådespelaren Jason Statham var beslutet 2009 att köpa ett strandhus i Malibu inte en del av planen. Han visste inte ens om det skulle vara en sund investering. Hela impulsen uppstod idén när jag bodde hos en vän i deras Malibu Colony-hem. "Det gjorde en sådan inverkan på mig", påminner han om. "I Storbritannien kommer vi inte mycket till stranden, och dessa hus har en bra anslutning till havet och natur." Morgon promenader längs sanden glimtar rikligt havsliv och surfare ridning svälla bevisat oemotståndligt. "Jag hade varit i LA ganska länge, men jag tänkte bara, det här är platsen jag vill bo", säger Statham.

Från sanden valde han sin perfekta kudde utan att ens veta att det fanns på marknaden - ”en riktigt trött gammalt surfinghus, ”beskriver han: nedrullat och saltsprutat men i en underbar miljö lågt på strand. "Om jag någonsin fick ett hus skulle det vara som det där", minns han att han sa. "Det hade en riktigt bra förbindelse med sanden och havet, allt inramat i det här fönstret." Statham köpte den i kort ordning och började snabbt på en noggrann grunduppbyggnad behöll fotavtrycket och viktiga arkitektoniska element — det där fönstret precis vid fastighetsgränsen, en tegelsten och ett lutande tak som skyddar det söderläge hemmet från hård middag Sol. "Många av de ursprungliga funktionerna var verkligen ganska tilltalande", säger han och ser tillbaka.

Statham sitter i en vintage Hans Wegner-svängstol vid sin dator på kontoret där han inte bara tenderar att arbeta saker men lyssnar också på reggae från hans kraftfulla, arkitektoniska Bowers & Wilkins högtalare.

Foto: Daniel Smith

I Stathams iteration blev surfbrunnen mysig, elegant och lugn. En utsida av svarta cedertrosor med kopparrännor som har blivit gröna från saltet ger det en viss släthet. Som någon som märker detaljer i sin omgivning tog Statham ledtrådar om väsentlighet från olika byggnader och hem, nämligen de från Richard Neutra. "Jag ville behålla det som fanns där förut men få det att se mer robust ut", säger skådespelaren, som öppnade den nästan 4000 kvadratmeter stora layouten så "du är alltid ansluten med havet. ” Han fördjupade också sin personliga koppling till det och översatte sina skateboardfärdigheter till vattnet med hjälp av Malibu longboardlegenden Takuji Masuda.

När det gällde interiörer tog Statham jobbet själv. "En designer kommer bara lägga in vad de vill och du kommer att behöva leva med det", kommenterar han. Han kom från ett post-and-beam-hus i West Hollywood och var “besatt” av att presentera danska möbler från mitten av århundradet i sitt nya helghem. "Jag ville inte ha en plats som var för dyrbar eller för pretentiös, så allt är typ av gammalt och inbyggt och i en enda palett", säger han. Statham köpte sina möbler och belysning på Denmark 50, där han hade träffat en vänskap med ägaren Wayne Marmorstein. "Han var min livlina för detta projekt, bokstavligen den enda personen jag får grejer från", säger Statham. "Jag fick en utbildning från honom." Skådespelarens skandinaviska förälskelse informerade hela sin bostads estetik. Marmorstein introducerade honom också till keramikvärlden och hjälpte honom att upptäcka den danska keramikern Axel Saltos arbete, som nu ströts överallt.

Det fridfulla sovrummet - tillbehör med lampor från Danmark 50 och teakhyllor med svartvitt fotografering - öppnar upp för en liten balkong med utsikt över det lutande taket till stranden, en utsikt som glatt utan bländning, säger Statham: ”Det lutande taket skapar otrolig skugga över alla fönster, nästan som toppen av en basebollhatt, och låter dig inte ha fina persienner och fönster behandlingar. ”

När Statham arrangerade möbler och klädesplagg valde det praktiska i stället för utformad kurering. För honom regerar tröst. "Jag ville komma in från stranden och floppa ner i mina shorts - snyggt och enkelt." Den enorma skräddarsydda soffan som omsluter det rum som vetter mot stranden är perfekt för denna önskan; det är hans favoritplats att ligga och ta in naturens "vackra spektrum av färger och stämningar." I vardagsrummet skulle en formgivare sannolikt ha valt noggrant ut kurioser och böcker för de stora hyllorna som flankerar den dominerande tegelstenen, där vintern kommer, han, partner Rosie Huntington-Whiteley, och deras tvååring, som att sitta. "Men jag ville inte gå ut och köpa massor av böcker att lägga på hyllan", säger Statham. ”Jag tänkte, jag ska bara köpa en massa trä. Det fyllde ett hål snarare än en designidé, men i slutändan såg det riktigt bra ut! ”

Statham ville inte känna sig pressad för att snabbt hitta stora konstverk för väggarna och lade till flytande teakhyllor i hela huset. Nödvändigheten fick honom att plocka upp sin egen kamera med svartvitt film medan han semestrar i Utahs Amangiri och tar några bilder för att rama in dem. Med tiden har han lagt till bilder av Richard Misrach, 70-talets skateboardfotograf Hugh Holland och LeRoy Grannis, gudfadern för surffotografering - även om han inser att det är lite kliché att ha surffoton i en surf hus."


  • Denna bild kan innehålla Möbelstol Inomhus Matsal Matbord Bord och trä
  • Denna bild kan innehålla Möbler Vardagsrum Inomhus Interiördesign Bordbyggnad och soffbord
  • Denna bild kan innehålla möbelhus Byggbord Inomhus Soffbord Matta Rum Vardagsrum och soffa
1 / 11

De flytande teakhyllorna i matsalen - installerad av snickaren som hade gjort Stathams däck - var en reaktion på att han inte hade ett tillräckligt stort konstverk för att hänga ovanför hans danska bord och Niels O. Møller stolar. De rymmer några bitar av den danska keramikern Axel Salto. ”Jag älskar bara hans grejer; varje gång jag ser en får jag den, säger Statham och tillägger, "Jag tror att slutresultatet nästan var att föredra framför att ha en stor målning där." 


Upptäck AD PRO

Den ultimata resursen för yrkesverksamma inom designbranschen, som kommer till dig av redaktörerna för Architectural Digest

Pil

Från konst till stolar - den överväldigande majoriteten av Hans Wegner - många saker har kommit och gått under det senaste decenniet, till andra fastigheter eller förvaring. Det är den process han älskar, att räkna ut allt. Statham säger, ”Jag har haft så många iterationer med olika möbler där - det är en del av det roliga. Det är ett ständigt rörligt designexperiment. ” En som på ett sätt speglar sin ständigt föränderliga miljö. "Att leva ute i skogen, uppe i bergen eller vid kanten av stranden", säger Statham, "de värdefulla platserna där man ansluter sig till naturen - det är ett verkligt privilegium."

Branden och Rayni Williams från Williams & Williams Estates Group har listan.

instagram story viewer