Inuti Whitney Museum's New Renzo Piano-Designed Building

För Whitney Museums efterlängtade nya hem på centrala Manhattan har arkitekten Renzo Piano format en djärv byggnad som omfamnar dess livliga miljö

När Whitney Museum of American Art presenterar sitt nya hem på centrala Manhattan den 1 maj markerar det kulminationen på mer än ett decenniums arbete av byggnadens arkitekt, Renzo Piano. Ursprungligen knackade för att utöka Whitneys långvariga Marcel Breuer-designade plats på Upper East Side, den italienska Pritzkerprisvinnaren skapade en helt ny byggnad efter att institutionen valde att flytta till en främsta tomt med utsikt över Hudson River i södra änden av den populära High Line parkera. Som besökare kommer att upptäcka är Pianos efterlängtade skapelse en spelväxlare för museet som ger det stora, anpassningsbara interiörer det hade längtat efter, med ungefär två gånger utställningsområdet för Breuer-byggnaden och mer än 220.000 kvadratmeter total. Men flytten ger också Whitney en ny identitet och placerar den i striden i stadens livligaste stadsdel för konst och arkitektur från 2000-talet.

”Vi skapade inte bara ett skydd för konst. Vi var också tvungna att överväga det symboliska värde som ett projekt som detta kommer att ha i generationer, säger Piano. "Det var nödvändigt att vara modig, att uttrycka styrkan i ett museum för amerikansk konst, som per definition resonerar med idéer om frihet."

Visst vet Piano en sak eller två om att balansera allt detta. Under det senaste halva århundradet har han genomfört två dussin museumsprojekt - från Centre Pompidou 1977 i Paris (utformad med sin dåvarande partner, Richard Rogers) till 1986 Menil Collection i Houston till de moderniserade Harvard Art Museums, som debuterade i Cambridge, Massachusetts, det här förflutna November. Längs vägen har han och hans ateljé, Renzo Piano Building Workshop, vunnit ett rykte för att framkalla flexibla ljusfyllda utrymmen som erbjuder perfekta förutsättningar för konstutställning.

Whitney i skymningen, sett från. West Side Highway. Foto av Ed Lederman

Hans plan för Whitney, hävdar dess regissör, ​​Adam D. Weinberg, “är det bästa av Renzo, en blandning mellan den kontemplativa, mänskliga skalan av Menil och den maskinliknande karaktären. av Pompidou. ” En industriell swagger kommer över vid första ögonen på den nya byggnaden, dess no-nonsens exteriör - klädd i paneler av emaljerat stål - nickande till de tidigare slakterierna och lagren i det omgivande köttpaketet Distrikt.

Piano finesserade den övergripande formen för att återspegla programmet inuti, med gallerier och. kontor uppdelade i separata volymer. På byggnadens södra sida upptar utställningsgolv av gradvis mindre storlek berättelser fem till åtta, vilket ger trappstegsnivåer med terrasser som visar utomhuskonst. (Besökare kan flytta mellan dem med hjälp av en serie utetrappor.) Den norra halvan, under tiden, omfattar administrativa och kuratoriska områden samt sekundära utrymmen, bland annat ett studiecenter för arbeten på papper. Det senare, som klassrummen och. 170-sits teater på. tredje våningen, är en första för museet.

En tidig skiss av. Piano avslöjar jämförelsestudier mellan museets silhuett och. den omgivande skyline. Foto med tillstånd av Renzo Piano Building Workshop

"Den här byggnaden är inte någon galen dansande elefant", skämtar pianot av den diskreta strukturen, som förverkligades i samarbete med Manhattan-företaget Cooper, Robertson & Partners. Men design, tillägger han snabbt, ”är inte bara en följd av objektiva omständigheter. Du måste forma dem. ”

Ingenstans är den skulpturen finjusterad än på gatunivå, där Piano huggade ut en stor del av första våningen till skapa ett torg på 8 500 kvadratmeter (ett område som utan tvekan kommer att dra mycket fottrafik tack vare dess närhet till Höga Linje). Fönsterväggar skapar en känsla av öppenhet mellan den och lobbyn, som förutom en presentbutik och en Danny Meyer-helmed restaurang har ett galleri som är gratis för allmänheten. Den här subtila fotgängarvänliga övergången, säger Piano, "är en hyllning till museets tillgänglighet."

Besökare stiger upp till huvudgallerierna via en central trappa eller en av fyra hissar med interiörer utformade av den avlidne konstnären Richard Artschwager. Mest imponerande är femte våningens utställningsstopp på 18 000 kvadratmeter, det största kolumnfria museigalleriet i New York City. Att göra det ännu mer anmärkningsvärt är breda fönster som ramar panorama över Hudson River i väster och stadens silhuett i öster. I detta rum, som i hela utställningsområdena, erbjuder golv av återvunnen furu ett varmt komplement till den starka konstruktionen.

Klädda i paneler av emaljerat stål upptar byggnaden en tomt med utsikt över Hudson River i södra änden av. den populära High Line-parken. Foto av Tim Schenck

Totalt har Whitney nu mer än 60 000 kvadratmeter utställningsutrymme inomhus och utomhus, som alla kommer att fyllas med bitar från museets permanenta samling för dess invigning show. Undersökningar av Archibald Motley och Frank Stella kommer att följa, men en omfattande visning av museets 21 000 plus verk kommer att förbli synlig (mycket mer än Breuer-byggnaden någonsin tillät) Säger Weinberg, "Människor som kommer för Rothkos, Calders - dessa bitar kommer alltid att finnas där."

För Whitneys personal möjliggör den nya byggnaden att de kan arbeta tillsammans under ett tak för första gången. "Ingen kommer att vara mer än 50 meter från konsten", konstaterar regissören. Naturligtvis för en viktig teammedlem är jobbet nästan klart. "Jag vet inte hur det kommer att bli att inte arbeta med Renzo", säger Weinberg. "Vi har samarbetat i nästan elva år." När Piano avslutar projektet gör han det med en känsla av tillfredsställelse. Säger arkitekten kortfattat: "Här kan Whitney bättre fira vad det verkligen är."

whitney.org och rpbw.com

instagram story viewer