En charmig 200 kvadratmeter stor lägenhet på Paris vänstra strand

Du kan anta att en lägenhet på 200 kvadratmeter skulle vara hemmet för en student på en budget eller kanske en korttidsuthyrning för resenärer. Den här lägenheten tillhör dock en framgångsrik affärskvinna som bor utanför Paris och var i behov av en liten pied-à-terre i huvudstaden. Pauline Lorenzi-Boisrond fick i uppdrag att renovera studion på rue du Cherche-Midi. "Hon kommer regelbundet till Paris för att jobba men hon hade tröttnat på opersonliga hotellrum där hon inte kan lämna sina saker från ett besök till ett annat," Pauline, inredningsarkitekt och grundare av Studio Ett Hem, förklarar. "Hon ville ha en egen liten svit i området Saint-Germain-des-Prés." Ett hem betyder "hus" på svenska. Det är verkligen ett passande namn för en designer som har till uppgift att övervinna utrymmets begränsningar för att få fram dess hemtrevliga charm.

Efter målet att skapa känslan av en hotellsvit skapade Studio Ett Hem en liten, multifunktionell entréhall som också löser begränsningen som den lutande bärande väggen skapar. Väggen, som löper längs ena sidan av utrymmet, inkluderar en serie garderobsdörrar - vissa är dekorativa, andra funktionella. Ett set leder dock in i lägenhetens badrum. Till höger finns ett elegant men diskret kök på ena sidan av sovdelen, åtskilda av en trä- och glasvägg.

Det effektiva köket inkluderar ett kylskåp, en spishäll med två brännare, ett litet handfat, en dold mikrovågsugn och förvaring. "I små utrymmen är vi ofta rädda för att skapa zoner, men att differentiera funktioner och installera cirkulation utökar utrymmet kontraintuitivt", säger Pauline. Avdelaren av trä och glas definierar den dubbla entré-köksdelen och skiljer den från den tystare delen av rummet, men dess rundade former mjukar också upp denna gräns. Eftersom utrymmen i små lägenheter ofta måste fylla flera funktioner, placeras denna matplats under ett fönster där det naturliga ljuset också är praktiskt när det spelar sin andra roll, som kontor.

Den vackra 19th-talets golvplattor och den öppna spisen var original i byggnaden. På hela loftet finns diskret integrerad förvaring, ibland framhävd med bronserade mässingsdetaljer.

Medan delar av byggnaden var i dåligt skick var Studio Ett Hem fast besluten att bevara och återanvända så mycket av den befintliga enheten som möjligt. De tidstypiska golvplattorna finns bevarade i sovrummet en liten svart öppen spis som ger lägenheten en extra dos av personlighet. Dess sten inspirerade också Saint Laurent-marmorn på köksbänken, den lilla bordsskivan och sängnischerna. ”Denna eleganta djupsvarta med guldårer är en av färgerna vi upptäckte i den här lägenheten tillsammans med det mörkröda på golvplattorna. Vi använde den i tyget på banketter i matsalen, som samlar alla färger i lägenheten.” Tygets palett innehåller svart (för marmorn), brons för värmegrillarna och rosa för nischerna på sänggaveln och kuddarnas rör – en rosa färg som också påminner om kakel.

Utmaningen var att maximera ett litet utrymme. Genom att tydligt separera sovdelen från entréköket känns lägenheten – överraskande nog – större.

Lägenhetens utbud av färger inkluderar också två ljusblåa, som ses i entré-köket. "Varken för djupt eller för starkt, från golv till tak", säger Pauline. "Det ger en mer lysande känsla till det här området, som känns som en liten låda." Trä, representerat i de strukturella balkarna och golven, är helt enkelt avskalad och lackad eller presenterad i gammaldags form av fiskbensparkett och lister som elegant återbesöker Haussmann epok. De kompletterar karaktären hos denna lilla studiosvit. ”Trä är allestädes närvarande i byggnadens struktur, så det var nödvändigt att ge sin karaktär till helheten. Samtidigt väljer vi att dölj förvaringen i osynlig sikt", säger Pauline. Eller, åtminstone, gömma den bakom diskreta dörrar. "Allt du inte behöver se men behöver ha" finns här, förklarar hon. Varmvattentanken, tvättmaskinen, värmesystemet och till och med badrummet sitter bakom formgjutna träslöjd och eleganta dörrar som är en blandning av raffinerad stil och enkel charm.

instagram story viewer