100 AD: William T. Georgis

Visa bildspel

Att komma bort från stadens galenskap, medan du fortfarande är i staden, är den ultimata lyxen i New York, "förklarar William T. Georgis, en New York-arkitekt som ger den ultimata lugnet till de minimalistiska utrymmen han designar. Han renoverade nyligen en lägenhet i The Carlyle, en skyskrapa med 38 våningar med co-op-sviter och hotellrum. Hans kunder är ett sydamerikanskt par som köpte det för sin spektakulära utsikt - väster över Central Park, söder över midtown och norr hela vägen till George Washington Bridge. En ytterligare attraktion för dem var Carlyles servicekvalitet och Upper East Side-läge. Och länge hade paret ägt ett lägre våningshus som de använde för kortare vistelser några gånger om året (se Architectural Digest, Juli 1995). Där njöt de av en livsstil som de ville fortsätta på högre våningen.

"Vi visste precis vad vi ville", påminner fru, "ett vardagsrum, ett sovrum och ett bibliotek som också fungerar som ett litet kontor, med en bokhylla och en dator. Vi ville inte ha ett kök för matlagning; det skulle vara mer som en bar. ”Gästerna skulle ta drycker i sin lägenhet och sedan gå ner till restaurangen för middag. Av erfarenhet visste paret att de inte riktigt behövde ett gästrum, eftersom de föredrog att sätta företag någon annanstans på hotellet.

"Vi ville ha lyx och komfort, men samtidigt en plats som var minimalistisk och ledig. Ibland kan du inte få båda. "

Lägenheten, som den köptes, kunde inte ha varit billigare. Tillbaka 1929, när The Carlyle öppnade, var det en hotellsvit, men när paret tog över det hade det varit privatägt i många år och behövde mycket mer än lite uppfriskning. De engagerade Georgis för att få utrymmet till högsta möjliga hantverksnivå inom samtida idiom. Man och hustru, båda utbildade som arkitekter, vet vad det betyder, och det gör naturligtvis Georgis. Hustrun uttrycker det enkelt. "Vi ville ha lyx och komfort, men samtidigt en plats som var minimalistisk och ledig. Ibland kan du inte få båda. "

"Lägenheten var en krig av små utrymmen med en liten förort", minns Georgis. "Mina kunder och jag bestämde oss för att öppna upp det så mycket som möjligt. Den rumsliga upplevelsen var att röra sig mot ljuset, mot fönstret, mot utsikten. ”Hans första steg var att tarma lägenheten. Varje överblick av prydnad gick, liksom föråldrad mekanisk utrustning och galler, baseboards, kök och badarmaturer och alla inbyggda. Tappade tak avlägsnades och fönster- och dörromgivningar, karmar och trösklar slet bort. Resultatet var skapandet av utrymme definierat av reservdelar, rena och släta gipsväggar och tak, och vyer som väl inramas av de befintliga fönstren. För att mildra allvaret i denna minimalistiska miljö valde Georgis en lyxig palett av material.

När man kommer in i lägenheten ser man först en rundad kolumn av borstat rostfritt stål som döljer obekvämt placerade icke borttagbara rör. Kolonnens ljusa, glittrande yta spelar mot det rika mörkret på en fransk valnötpanelvägg som skiljer entrégalleriet från master-sviten. En nisch till vänster om kolumnen innehåller en bronsskulptur av en lutad figur av Joel Shapiro. En sväng in i galleriet ger den första glimten av vardagsrummet, dess exakt lagda vita askgolv, fortsatte från galleri, och dess ljusblå silke- och ullmatta, båda designade av Georgis för att leva i harmoni med himmel. Som en del av galleriets vista meddelar en samling av smala vertikala former, arrangerade med perception och intelligens, att konsten och möblerna på denna plats är stora. Två fristående skulpturer av Louise Bourgeois som framkallar afrikanskt stamarbete spelar mot de triangulerade bronsbenen på ett tebord av Georgis. De trådiga stöden från Enrico Franzolini-stolarna och den kraftiga uppåtskjutningen av mönstret i Joan Mir & 243; målningen kompletterar de avsiktliga sammanställningarna.

"Lägenheten var en krig av små utrymmen", minns Georgis.

Bildfönstret nästan från golv till tak i vardagsrummet var ett problem. Var ska man placera den obligatoriska soffan och sidoborden? Georgis avstått från en sådan och istället skräddarsydde en mycket låg bankett inbyggd i fönsterbrädan med lika låga sidobord av glas, klädda i läder och upplåt, för att fungera som ljuslådor. "När Bill föreslog detta tyckte vi att det var väldigt elegant, och så har det visat sig", rapporterar hustrun. Vänd mot fönstret finns två rikt stoppade franska fåtöljer från 1950-talet och bord av Jean-Michel Frank och Pierre Chareau. Fönstret i sig flankeras av en målning av Juan Gris och en annan av Giorgio Morandi. En vackert proportionerad hylla i borstat rostfritt stål med dolda lådor utmärker rummets södra vägg. Ovanför finns ett skåp med skjutdörrar som innehåller hyllor och en platt-TV.

Sovrumets väggar är klädda i en kolgrå kashmirflanell för att fokusera ögat på utsikten och samtidigt ge en lyxig känsla av inneslutning. "Det känns som en matta som slingrar oss på natten", avslöjar frun och tillägger att hela lägenheten ger henne en känsla av att bara flyta ovanför Manhattan. Georgis har lyckats skapa en lugn atmosfär på himlen. "Det handlade inte om att ordna många föremål", förklarar han, "det handlade om att skapa en öppen, städad plats för att uppleva utsikten natt och dag i lugn och ro."

instagram story viewer