En samtida Los Angeles-villa av Michael Lehrer

Den berömda arkitekten skapar ett enastående hem av glas och stål som är konstnärligt i linje med sin arkadiska omgivning

Denna artikel publicerades ursprungligen i juli 2012-utgåvan av Architectural Digest.

Arkitekter har sitt eget språk. De talar om rymden i termer som kan verka mystiska eller till och med kabalistiska för icke-utövare, och avgränsar svårfångade begrepp som skala, proportion och balans med ord som utgångspunkt och inramning. Väggar är inte bara väggar, det är de också membran eller skinn. Skjutdörrar är genomsläppliga gränser. Och i fallet med ett slående modernt hus som arkitekten Michael B. Lehrer designad i en västra Los Angeles-enklave blir golv en möjlighet till en meditation om ”planhet”, som han uttrycker det, och speglar är ett sätt att ”dematerialisera vad som är fast och vad som är rymd.”

Lehrers flyt i arkitekturakademins lingua franca döljer dock inte de pragmatiska målen för hans strävan. ”Rumslig rigoritet är viktigt eftersom det översätts till påtaglig mänsklig upplevelse. Den känslan av djup ordning gör glädjen djupare. Det handlar inte om teori, säger han.

I ett avseende är detta episka projekt, 13 år i början, ganska enkelt. Lehrers kunder - han är en pensionerad affärsman och en skulptör som är besatt av stenens sensualitet, hon är en tidigare landskapsdesigner och ivrig trädgårdsmästare - ville ha en ljus bostad som skulle kännas som om den var en del av miljön, en skyddad mark fylld med gammal tillväxt träd. Paret hade bott i ett traktathus på 1950-talet på fastigheten sedan 1976; de hade genomfört två renoveringar under ungefär två decennier innan de upptäckte Lehrers arbete under en oavbruten lokal arkitekturtur 1999. Paret gillade vad de såg, och i kort ordning kontaktade de honom om möjligheten att utöka deras matsal. Den begäran ledde till samtal om att bygga ett större kök, och därifrån snubblade kommissionen in i vad Lehrer kännetecknar som ett ”13-årigt samtal”, varav de senaste fem åren spenderades i konstruktion efter rivningen av originalet hus.

”Jag älskar Getty och processionen av rymd efter rymd där. Hela platsen talar bara till mig, säger hustrun med hänvisning till Richard Meiers modernistiska kulturborg i närliggande Brentwood. "Michael är en trollkarl med den typen av ren arkitektur, särskilt i sin förmåga att föra in naturen."

Lehrer tog idén om att leva inomhus / utomhus så viktigt för L.A.-livsstilen och tolkade den i en tre våningar, 13 000 kvadratmeter stor struktur vars massiva glidande och svängbara glasväggar, dörrar och fönster omvandlar inomhusutrymmen till sanna utomhuspaviljonger. Vardagsrummet är kanske det verkligaste uttrycket för arkitekten. Sex rörliga glasväggpaneler, som sträcker sig 42 fot, kan gängas i en stapel, vilket effektivt gör rummet till en del av den intilliggande trädgårdsterrassen. Ett markplan av Alhambra kalksten går mellan inomhus och ut, dess tröskel nästan osynlig. Kundernas beslut att inrama huset helt i stål gjorde dessa funktioner möjliga och tillåtna Lehrer att flyta ett antal stationära inre väggar ovanför glasband som sträcker sig 30 tum upp från golv.


  • Infällbara glasväggar skiljer det lugna vardagsrummet i ett Los Angeles-hus av Lehrer Architects LA
  • Den vågräta lönnpanelen och köksskåpen rostfria stålhuvbänkar och handfat är alla av Bulthaup ...
  • En grusgård med en ståtlig korkek ger tillgång till bostaden på tre sidor
1 / 7

Infällbara glasväggar skiljer det lugna vardagsrummet i ett Los Angeles-hus av Lehrer Architects LA, med inredning av JoAnne Brosnahan från Unique Custom Interiors. Ett tillfälligt bord från Kravet omges av skräddarsydda stolar i ett Jerry Pair-läder; cocktailbordet är av J. Robert Scott, och målningen är av Ernö Tolvaly.


Fungerar som en organiseringsanordning för bostaden är en 200 fot lång, takfönstrad "ryggrad" som färdas norr till söder från entréhallen hela vägen till masterbadet. Vardagsrummet, matsalen och frukostområdet är placerat längs denna centrala kanal, liksom en lönnpanel med dubbla höjder kök och vardagsrum som samlar naturlig belysning från takfönster samt glasväggar som vetter mot en terrass.

"Huset är här för att inrama landskapet och erkänna ljus", förklarar Lehrer. ”Du kan se de vackra trädgårdarna och träden var du än är. Själva strukturen är naturligtvis närvarande, men nästan tillfällig. ” På alla sidor slingrar sig stigar genom gräsbevuxna omgivningar, inklusive en utarbetad grönsaksträdgård och kärleksfulla platser för att njuta av makeens abstrakt utomhusskulpturer.

Det avsiktligt återhållna, nästan minimalistiska inredningsschemat av JoAnne Brosnahan från Unika anpassade interiörer erkänner landskapets företräde i hierarkin. "Kunderna gillar saker som är lugnande och bekväma, men de ville inte ha en miljon kuddar och tillbehör", säger hon. "De skulle hellre ha färre, betydande delar som accentuerar arkitekturen och förbättrar upplevelsen av att leva i naturen." Plattor av onyx och marmor vald av husägare från stenbrotten i Pietrasanta, Italien, skapar en handfull bravurastunder i det diskreta interiörer. De riktiga panelerna används mest som bar- och badrumsbänkar samt duschväggar, även om ett ark bärnsten onyx hängs som en målning i entréhallen. "Jag älskar absolut sten och jag respekterar hantverkare som verkligen vet hur man bearbetar materialet", säger mannen. "Stenapplikationerna här är virtuosa föreställningar."

I slutändan är både Lehrers och entreprenör Dan Andrews tvångsmässiga fokus på inriktningar, axlar och material omärkliga för gästerna - vilket är som det borde vara, enligt arkitekten. "Det här huset är så extraordinärt eftersom det inte finns några kompromisser i byggandet, inga kastplatser och inga godtyckliga beslut", konstaterar han. "Glädje är en fråga om extrema graviter - du borde känna det utan att känna ansträngningen som orsakade det."

instagram story viewer