Tillbehörsbostäder växer upp, och den här är söt som en knapp

Oavsett om de fungerar som mormorslägenhet, hemmakontor eller pensionat, visar den här kommande byggtypen att bra saker kan komma i små paket

Det är ingen hemlighet: Prisvärda bostäder finns i lager, och människor i hela USA söker lönsamma lösningar. Cue ADU, även känd som en tillbehörsbostadsenhet - ett litet uthus som kan fungera som allt från en hel gästlägenhet till en yogastudio, ett extra sovrum till en hemmakontor.

Det tidigare garaget i en bostadsgård i Los Angeles fungerade senast som ett kontor innan det omvandlades till en tillbehörsbostad.

Men vad är exakt en ADU? En tillbehörsboende beskrivs vanligtvis som en fristående struktur på samma fastighet som ett enfamiljshus. Kvadratfot av den genomsnittliga ADU kan variera från 600 kvadratfot till upp till 1200 kvadratfot, beroende på stat och kommun, och det kommer oftast att ha eget kök eller pentry, vardagsrum och separat ingång, vilket gör den idealisk för storfamiljen, gäster eller extraintäkter när den används som uthyrning fast egendom.

På 850 kvadratmeter rymmer denna ADU ett vardagsrum, fullt utrustat kök, två sovrum och 1,5 badrum.

Stater inklusive Kalifornien och Vermont har börjat se de många fördelarna med ADU: er effektivt bostadsområden, bidrag till den billiga bostadspoolen och avsättningar för extra inkomst för fastigheter ägare. Och i en stad som Los Angeles har dessa faktorer sammanfallit till att lagstiftning har antagits de senaste åren som tillåter ADU på fastigheter som är zonindelade för enfamiljshus.

Utrymmet har ett matbord i köket som designades av BunchADU och är gjord av ett enda 4x8 ark 3/4-tums valnötplywood.

Vardagsrummet öppnas direkt ut mot den bakre uteplatsen via skjutdörrar från golv till tak.

Foto: Yoshihiro Makino

Och så tar husägare i allt högre grad sina bakgårdshus och garage och omvandlar dem till ytterligare beboeliga kvadratmeter. I området Highland Park i L.A., till exempel husägare och designers Bo Sundius och Hisako Ichiki ville konvertera det gamla 850 kvadratmeter stora garaget och kontoret i deras trädgård till ett två sovrum, 1,5-bädds fristående bostad för att följa deras 1100 kvadratmeter bungalow - och för en total kostnad på cirka $250,000.

Det trappade taket i ett av de två sovrummen i ADU står i kontrast till vertikalen hos de höga väggarna och synliga träknoppar på väggens övre nivå.

Foto: Yoshihiro Makino

Lekfullheten gör att dessa mindre ADU-strukturer känns expansiva och rymliga.

För designers som Bo och Hisako, paret bakom övningen av Gruppdesign, ett huvudmål för att arbeta i dessa typer av projekt är att få de små utrymmen att känna sig expansiva och spännande. För att göra det utnyttjade paret det tidigare garagets gaveltak för att skapa höga tak som tillåter naturligt ljus att strömma in genom noggrant placerade takfönster och arkitektoniska detaljer som akterspegelfönster i områden.

Köket har helt vitt skåp och inga övre skåp längs bänkskivan för att hålla utrymmet enkelt och för att understryka Vit Macaubas marmor av bänkskivorna och backsplashen.

De höga taken betonas av exponerade väggknoppar, som låter ljus och luft flöda genom rymden på plats.

Interiören har också ett trapptak som ger visuellt intresse och en skulpturell dimension till utrymmena utan att överväldiga byggnadens lilla skala. Under hela ADU dyker inslag med djärv färg mot de ljusa vita väggarna, med röda kantar runt dörrarna eller en väggmålad ringblommig gul. När solen skiner in från takfönstren ovan reflekteras och sprids dessa färger genom hela rymden, ge rum en solkysad gyllene eller rosa nyans, men ändå se till att det intima utrymmet inte känns överväldigat av Färg.

Motståndare till ADU är ofta oroliga över deras negativa effekter på grannskapet och deras negativa visuella effekter. För exteriördesignen av det ombyggda garaget såg Bunch Design-duon till sitt område för inspiration, vars befintliga bostäder var äldre, mer traditionella i design och vanligtvis klädda i stuckatur. Bo och Hisako valde stuckatur för sin grova struktur, vilket gav utsidan en nästan rustik kvalitet, och de sa att fönstren sattes tillbaka "så att väggen kändes tjock, som om den var gjord av murverk", och utstrålade en mer permanent, europeisk känslighet.

Takfönster punkterar det trappade taket och betonar dess räfflade form och låter ljuset strömma in i utrymmen som badrummet.

Det cirkulära takfönstret i ett av toaletterna är målat i en ljus magenta, som sprids till en dammrosa i utrymmet när solljus skiner in.

Trots sin lilla storlek passar strukturen i ett fullt utrustat kök och vardagsrum, och tack vare deras noggranna designbeslut är ADU både välsignelse för grannskapet och ett bevis på att större inte alltid betyder bättre.

instagram story viewer